avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... FACILITATI ANGAJATORI, ANGAJARE PERSOANE 55 ANI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

FACILITATI ANGAJATORI, ANGAJARE PERSOANE 55 ANI

Buna ziua, am aflat din comunicatul Domnului Primministru ca se pregatesc facilitati fiscale pentru angajatori care angajeaza tineri sub 25 ani si persoane peste 55 ani. Puteti sa ne raspundeti de cand intra acestea in vigoare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adivin , utilizator 17:42, 12 Noiembrie 2012
momentan promisiuni..... poate va fi candva, poate nu
Pana va aparea modificarea legii p[romisa de Guvern este deja in vigoare Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca care spune:

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin.(2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.

(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.

(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.

Multumesc pentru raspunsuri, insa la noi in Salaj de la ANOFM ni se spune ca nu sunt bani pentru aceste categorii din februarie. E posibil ca unele judete sa aiba iar altele nu?
Multumesc
1. - Asta cu lipsa de bani este o poveste mai veche, de vreo 3 ani, la toate agentiile teritoriale de somaj.
- Este posibil ca unele AJOFM sa fi terminat banii alocati pentru asa ceva.

2. Nu cred ca modificarea legii va aduce si bani.
Buna seara,
a intrat cumva in vigoare modificarea limitei de varsta de la 45 la 55 de ani?
Daca da, in ce prin ce act normativ a fost reglementata aceasta modificare?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj? tompea tompea ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj si care are peste 45 de ani (vezi toată discuția)
Angajare persoane peste 55 ani maria_iv maria_iv Mai beneficiaza de facilitati angajatorii care angajeaza persoane peste 55 de ani ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Facilitati angajare someri/absolventi EmiB EmiB Buna ziua, daca ma poate ajuta cineva cu o nelamurire. Mai exista facilitati pentru angajatori in momentul in care angajeaza someri, absolevnti ori persoane ... (vezi toată discuția)