avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu risc material urmat de concediu de boala sau ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu risc material urmat de concediu de boala sau de comisie?

sint insarcinata in aproape 6 luni, am intrat in concediu risc material in 9 aprilie, in data de 6 august imi expira cele 120 de zile de concediu risc, doctorita mea gineoloaga este in concediu acum cind trebuie facut dosarul pt comisie, asa ca mi a recomandat o colega care din pacate este si ea in concediu.. asa ca am ajuns la altcineva de la spitalul judetean, m am dus acolo cu toate actele necesare si mi s a spus ca nu imi face dosarul , ca ar treb sa ma duc la munca daca au expirat zilele de risc , daca sarcina nu este cu risc, sa imi iau pina la prenatal de la med de fam cite 10 zile de concediu de boala , ca zilele de concediu de boala nu se suprapun pe cele de risc marternal,ca doctorita mea face parte din sistemul privat si nu stie cum sta treaba..
INTREBAREA mea este daca med de familie are dreptul sau obligatia sa imi dea asa ceva, pina la 90 de zile am inteles eu ca se pot da minus zilele de concediu de boala luate deja, termenul de predare a actelor la comisie e scurt si nu vreau sa ratez, dar in caz ca nu apuc pot lua de la led de fam concediu de boala pina imi vine doctorita sa imi faca dosarul si sa depun actele la comisie?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 15:01, 1 August 2012
Nu aveti treaba cu nicio comisie.Durata c. de risc maternal nu afecteaza durata concediilor de boala sau maternitate,V-a expirat durata maxima a concediului de risc maternal,fiind deja in luna a 6a puteti solicita concediul prenatal,pana la nastere(puteti efectua max.84 de zile prenatal,avand in vedere ca durata totala a c.de maternitate este de 126de zile,iar acestea se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice)

Astfel,in cf. cu prevederea ART65din Norme60/32/2006:
ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
#M5


Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
ContSters136493, utilizator
inca nu sint in luna 6 as mai avea o saptamina.. daca nu se poate lua inca prenatalul nu as putea sa iau concediu de boala?at treb sa nasc la sf lui noiembrie
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
vivi23ro, utilizator
Daca calculati si nu va incadrati inca in cele 84 de zile,atunci,da puteti apela si la cateva zile de c. de boala obisnuita fara legatura cu sarcina.Care este data estimata a nasteriii?
23 noiembrie, dar nu e sigur am o sarcina cu dezvoltare in hopuri... 2 luni la rind mi s a zis ca arata aceiasi dimensiuni copilul, dupa care in 3 sapt am sarit cu o luna jumatate dezvoltarea, teoretic ar fi 23 noiembrie, deci nu m as incadra, si ar trebui cam o luna de concediu de boala
Daca nu ati efectuat concediul de odihna pe acest an puteti sa luati cate zile aveti dreptul si apoi, daca nu ajung, va puteti lua si concediu medical.

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si concediile medicale din perioada sarcinii Hellene04 Hellene04 As dori sa-mi spuneti - daca eu sunt in a 30 a saptamana de sarcina, cand pot legal sa intru in concediu prenatal? In baza carei prevederi legale? Si inca ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate Ramona24 Ramona24 Salut!! La 6 luni jumatate se poate intra NORMAL in concediu de maternitate SAU DOAR LA 7 LUNI JUMATATE? (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)