avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua!
Situatia in care ma aflu e mai complicata. Am lucrat din decembrie 2011 pana in martie 2012 cu contract de munca pe perioada determinata. Din martie nu am mai lucrat cu carte de munca. Acum sunt insarcinata si intrebarea este, daca de azi inainte imi fac contract de munca( sau poate PFA), pot plati cumva contributiile dintre aceste doua perioade martie 2012- august 2012, astfel incat in martie 2013 cand se va naste copilul sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?
Din cate am citit pt a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie sa fi platit impozit pe venit in ultimele 12 luni. Asa am inteles eu. Trebuie sa fi platit doar impozit pe venit sau si celelalte contrbutii salariale?
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
andreeavasile89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:48, 3 August 2012
1. Plata contributiilor si a impozitului pe venit nu este relevanta pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luini premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate.

3. Ce statut ati avut in fiecare luna din martie si pana acum?
Din luna martie si pana acum am lucrat dar fara carte de munca.
1. - Daca ati lucrat "la negru" nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Nu veti putea beneficia nici de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Nu sunteti asiguirata nici la pensie, nici la sanatate, nici la somaj.


2. - De ce ati admis sa lucrati fara contract individual de munca?
- La un control al ITM angajatorul va primi amenda intre 10.000 - 20.000 lei iar dvs. veti primi o amenda intre 500 - 1.000lei.

3. Dupa ce veti naste veti primi alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Am mai citit cateva intrebari de pe site si am o noua intrebare. eu sunt studenta la master. in iunie 2011 am terminat facultatea si din octombrie 2011 am inceput cursurile la masterat si am 23 de ani, beneficiez asadar de CCC? va multumesc
Conform OUG 111/2010 art. 2(5) litera "m" DA.

" (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale; "

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru ccc, mama studenta Schwarzv Schwarzv Buna ziua, sunt in ultimul an de facultate la o universitate de stat, si sunt gravida in 7 saptamani. Voi naste chiar inainte de examenul de licenta( o voi da ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Valentina_B Valentina_B buna ziua.am si eu o intrebare privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.am absolvit facultatea in iulie,la zi, si acum sunt inscrisa la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Beem Beem Am terminat facultatea anul acesta cu licenta in septembrie, iar acum sunt insarcinata. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie luanduse in ... (vezi toată discuția)