avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensii

Buna dimineata.S
puneti-mi va rog cum se calculeaza o pensie, stiam ca se calculeaza in functie de venitul pe ultimile 6 luni.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:59, 4 August 2012
Daca este vorba de o pensie pentru limita de varsta se calculeaza media coeficientilor lunari din prima luna de activitate pana la luna pensionarii. Acest coeficient se inmulteste cu valoarea punctului de pensie si rezulta valoarea pensiei.
1. Pentru calcularea pensiei se au in vedere toate veniturile din fiecare luna din toti anii de cotizare la pensie.

2. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) si a cuantumului indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 alin. (2), fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr.5 sau, dupa caz, anexa nr.6.

(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56—59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.

(3) In cazul persoanelor care realizeaza stagii de cotizare in mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.

(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

(3) In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.

(4) Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica inca nu a comunicat castigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru intreaga luna, ultimul castig salarial mediu brut comunicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu timp partial calinoiualexandru calinoiualexandru Cum se calculeaza valoarea unui punct de pensie pentru un angajat cu mai multe contracte de munca cu timp partial si care este influienta unui astfel de ... (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiei la stagiu de cotizare complet Notarnet.ro Notarnet.ro Cum se calculeaza cuantumul pensiei la stagiu de cotizare completă si vechime completă? (vezi toată discuția)