avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul punct pensie meseria de croitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul punct pensie meseria de croitor

Buna ziua as dori sa stiu daca punctul de pensie se calculeaza dupa inscrisurile din carnetul de munca ? Am fost angajata din anul 1982 la o cooperativa mestesugareasca pe functia de croitor.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:04, 23 Februarie 2014
La calculul pensiei se utilizeaza inscrierile din cartea de munca, precum si adeverinte eliberate de angajatori privind salarii, sporuri, indemnizatii acordate angajatului in perioada de activitate la angajatorul respectiv.
Calculul se face conform prevederilor de mai jos:

Legea nr. 263/2010:

ART. 94
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) şi a cuantumului indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 77 alin. (2), fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
ART. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.
(3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual şi a punctajului lunar se utilizează 5 zecimale.
ART. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(3) În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.
(4) Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul pensiei la stagiu de cotizare complet Notarnet.ro Notarnet.ro Cum se calculeaza cuantumul pensiei la stagiu de cotizare completă si vechime completă? (vezi toată discuția)
Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Calcul pensii rodaf rodaf Buna dimineata.S puneti-mi va rog cum se calculeaza o pensie, stiam ca se calculeaza in functie de venitul pe ultimile 6 luni. Multumesc. (vezi toată discuția)