avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cuantumul pensiei la stagiu de cotizare complet
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cuantumul pensiei la stagiu de cotizare complet

Cum se calculeaza cuantumul pensiei la stagiu de cotizare completă si vechime completă?
Ultima modificare: Joi, 10 August 2017
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:25, 10 August 2017
Legea 263/2010

Calculul pensiilor
Articolul 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) si a cuantumului indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 alin. (2) , fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Articolul 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza stagii de cotizare in mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.
Articolul 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
(3) In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.
(4) Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica inca nu a comunicat castigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru intreaga luna, ultimul castig salarial mediu brut comunicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Calcul punct pensie meseria de croitor elenadintroia elenadintroia Buna ziua as dori sa stiu daca punctul de pensie se calculeaza dupa inscrisurile din carnetul de munca ? Am fost angajata din anul 1982 la o cooperativa ... (vezi toată discuția)
Calcul pensii rodaf rodaf Buna dimineata.S puneti-mi va rog cum se calculeaza o pensie, stiam ca se calculeaza in functie de venitul pe ultimile 6 luni. Multumesc. (vezi toată discuția)