avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere dupa revenire din Concediu Ingrijire Copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere dupa revenire din Concediu Ingrijire Copil

Buna ziua!
Poate angajatorul sa ma concedieze dupa revenirea din CIC (copil nascut in 2010) chiar daca nu este cazul de desfiintarea postului, reorganizare judiciara sau faliment? Mai mult, pe perioada suspendarii contractului meu au fost angajate cel putin doua persoane cu aceasi functie ca a mea, dar care nu au venit sa ma inlocuiasca pe mine. Pe postul meu am fost inlocuita de o colega mai veche. Stiu ca nu mai exista CCM la nivel national care sa protejeze mamele care au nascut inainte de 2011, dar dat fiind cele expuse anterior si stiind ca in trecut in firma s-a folosit concedierea abuziva, in caz de litigiu angajatorul poate proba usor aceste motive ? sau mai poate invoca si alte motive? Mi-au replicat ca au mai procedat asa si nu au avut nicio problema, prioritate avand mamicile care au nascut dupa 01 ianuarie 2011.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
V1978, utilizator
Cel mai recent răspuns: V1978 , utilizator 18:00, 7 August 2012
Pai care este, mai exact, motivul concendierii? Adica temeiul legal folosit de angajator pentru concediere?
Nu mi-au spus inca, eu urmand sa incep activit. peste cateva luni. Tot ce au facut este sa imi puna in vedere ca nu imi garanteaza locul de munca si ca din punct de vedere legal nu trebuie sa ma tina 6 luni. Citez "dupa noua lege nu suntem obligati sa te tinem 6 luni, prioritate au mamele care au nascut dupa 01.01.2011."
Probabil au gasit in lege o portita sa mai "scape" de angajati.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
V1978, utilizator
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Tocmai aceasta este problema. Locul de munca nu a fost desfiintat si din cate stiu nici nu va fi. Ce motive poate invoca in acest caz, daca nu este obligat sa ma tina 6 luni, dupa cum zice angajatorul?
Pentru a va concedia, angajatorul nu poate sa invoce alt motiv decat desfiinţarea locului de muncă. Nu exista un alt motiv pentru concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.(art.65 - C.Mun.)
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
A. N., Avocat

Alte discuții în legătură

Reangajare dupa concediul pentru cresterea copilului foxika foxika Buna ziua! Am nascut in decembrie 2010. Am fost in CCC pana in decembrie 2012 lun in care am primit prelungirea concediului pana in decembrie 2013, pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj dupa ccc? veperope veperope am lucrat 2 ani la o firma,dupa care am nascut si am intrat in cic.Am nascut in 29.09.2010.din cate am inteles postul meu n-a fost ocupat de nimeni dar nici nu ... (vezi toată discuția)