avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua!

Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in care locuim este cumparat pe numele meu, inainte de casatorie, dar sotia este co-platitor la creditul prin care este achizitionata locuita - acest credit este inca in derulare, este cu ipoteca. Ce se intampla cu apartamentul? Ramane al meu sau se va imparti cu sotia? Si in al doilea rand sotia are un apartament de la parintii ei, donatie pe numele ei in cursul casatoriei, acesta se imparte sau ii ramane ei?

Multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:06, 17 August 2012
Cele doua apartamente sunt bunuri proprii ale fiecăruia - al D-voastră pentru că este dobândit înainte de căsătorie iar al soției pentru că este dobândit prin donație de la părinți.
Deci, acestea nu se vor împărții, ci fiecare va rămâne cu apartamentul lui.

În legătură cu acel credit, soția D-voastră va avea un drept de creanță împotriva D-voastră, adică îi veți datora o sumă de bani în funcție de partea din credit pe care a plătit-o.
Depinde cum ati achizitionat apartamentul care este cu ipoteca. Este pe numele dumneavoastra doar pentru ca l-ati cumparat dumneavoastra inainte de casatorie sau ,este pe numele dumneavoastra pentru ca ati facut imprumutul pe numele dumneavoastra si sotia este coplatitor?Sunt lucruri total diferite. Si ,da sotia are singura drept la apartamentul donat de parinti ,ca si bun propriu , in afara de faptul daca acestia nu au stipulat altfel in acte, lucru de care ma indoiesc.
Apartamentul meu este cumparat de amandoi, dar pe numele meu si cu sotia coplatitor, pentru ca in momentul achizitiei nu eram casatoriti, dar ea practic plateste din prima clipa alaturi de mine. Cum anume se stabileste cota pe care a platit-o ea? In functie de venitul fiecaruia? Chiar daca suntem casatoriti de mai mult de 6 ani, tot ramane al meu?
Depinde si de cine deschide partajul. Se poate cere cota majorata . Apartamentul va intra ca bun comun iar cota va fi de 1/2. Faptul ca este si acum cu ipoteca nu cred ca va avantajeaza. Va trebuie un avocat bun , un expert care sa stabileasca pretul apartamentului , un expert contabil care sa stabileasca cat din imprumut ati achitat impreuna si cat singur pentru a avea drept de creanta.( acesti experti ii solicitati in timpul procesului) Cred ca exista si posibilitatea unei intelegeri amiabile cu sotia, care sa renunte la a partaja bunel comun cu conditia ca dumneavoastra sa-i platiti sulta doar din ce ati achitat pana acum 1/2 si nu din valoarea totala a apartamentului.
Nu tin neaparat sa raman cu apartament, nu despre asta este vorba. Pana la urma apartamentul este cumparat de amandoi, chiar daca pe actul de vazanre-cumparare figurez doar eu, iar pe contractul de credit amandoi. Vroiam doar sa stiu la ce ma astept in continuare. Sotia avea impresia ca ea nu va beneficia de nimic in urma partajului, pentru ca nu este trecuta pe act, insa eu stiam ca dupa 6 ani devine bun comun si oricum e si codebitor.

Alte discuții în legătură

Partaj iulia_25 iulia_25 Va rog sa ma ajutati intr o problema pe care o intampin.Am divortat in Februarie la o sigura infatisare eu ramanand cu doi copii de 4 si de 8 ani .Am bagat ... (vezi toată discuția)
Impartire imobil ovidiumol ovidiumol Buna ziua. Inainte de casatorie, cu contract de vanzare am achizitionat apartament, bun propriu, cu credit prima casa si o casa de locuit, bun propriu, fara ... (vezi toată discuția)
Coplatitor prima casa Remes Remes Buna ziua, am contractat impreuna cu viitoarea sotie un credit prima casa in care ea este titularul de cont si eu coplatitorul. Am achizitionat un apartament ... (vezi toată discuția)