avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incetarea urmaririi penale si constituirea ca parte ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incetarea urmaririi penale si constituirea ca parte civila

M-am constituit ca parte civila intr-un proces penal in iulie 2011, in faza urmaririi penale. Va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu latura civila daca se dispune incetarea urmaririi penale pe motivul ca tragerea la raspundere penala s-a prescris pentru fapta in cauza?Am sesizat organele de urmarire penala in februarie 2009, atunci cand am constatat si prejudiciul. Daca se dispune incetarea urmaririi penale pentru motivul mentionat mai sus, pot sa ma adresez instantei civile sau s-a prescris dreptul meu de a actiona pe latura civila? Ar putea aparea prescriptia de 3 ani, daca se socoteste ca aceasta curge din februarie 2009 (cand am constatat prejudiciul) sau constituirea ca parte civila intrerupe/suspenda prescriptia civila de 3 ani? Situatia este ca prejudiciul si fapta raman chiar daca s-ar dispune incetarea urmaririi penale pentru ca s-a prescris tragerea la raspundere penala. Exista vreun text legal care sa reglementeze cazul meu? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 20:51, 1 Octombrie 2012
In baza rezolutiei procurorului deschideti actiune civila .
Angajati un avocat specialist in penal, depinde de fapta , prescriptie, daca sunteti in termen puteti face plangere la solutie...
Din ce spuneti, sunteti inca in termen pt actiunea civila
Spuneti ca sunt in termen pentru actiunea civila deoarece constituirea ca parte civila in procesul penal suspenda sau intrerupe prescriptia in civil? Nu exista niciun text legal care sa se refere la aceasta situatie? Multumesc pentru raspuns.
pe codul nou civil, exista art. 2537. Pe codul vechi, treaba e mai complicata un pic. Se poate invoca art. 1865 alin. 1 cu trimitere la art. 6 din Declaratia pt Drepturile Omului (exista jurisprudenta CEDO relevanta)
Practic prin incetarea urmaririi penale pentru intervenirea prescriptiei penale ar exista posibilitatea ca pe vechiul Cod Civil sa nu se poata recupera prejudiciul desi acesta exista in mod indubitabil si desi m-am constituit ca parte civila in termen?

Alte discuții în legătură

Prescriptie CristinC63 CristinC63 Am si eu o contrazicere cu un prien si de aceea vreau sa adresez si eu o intrebare.Exista o prescriptie a unui imprumut la banca?Multumesc! (vezi toată discuția)
Debit din 2008 d4rkm4nx99 d4rkm4nx99 Am fost sunat astazi de o firma de recuperari creante in care mi s-a precizat ca am un debit restant din 2008 catre paypal.Intrebarea mea este daca dupa atatia ... (vezi toată discuția)
Executarea silita mai poate fi pusa in aplicare daca se prescrie, dar o parte din bani au fost achitati? adivasi adivasi Buna ziua, am o hotarare judecatoreasca (trebuie sa-mi recuperez banii de naveta pt 2 ani de la locul de munca anterior), care a fost pronuntata pe 20 oct ... (vezi toată discuția)