avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poprire pe salariul sotului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Poprire pe salariul sotului

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca dupa noul cod de procedura civila, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 septembrie 2012, se poate pune poprire pe salariul sotului-debitoarei, daca debitorul-sotia nu are venituri salariale?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:59, 30 Octombrie 2012
in nici un caz.drepturile salariale sunt bunuri proprii
Cum sa fie bunuri proprii? cand art. 341 Cod Civil le declara expres bunuri comune, indiferent de data dobandirii lor, insa numai in cazul in care creanta privind incasarea lor devine scadenta in timpul comunitatii. Si apoi, orice bun care nu este declarat bun propriu prin lege, este bun comun (astfel cum era si in vechea reglementare).

prin urmare, salariul sotului debitorului urmarit este un bun comun, si nu poate fi urmarit, ca regula, decat daca, la partajul cerut de creditor, salariul deja incasat al sotului, bine pastrat si necheltuit :), i s-ar atribui debitorului. regula are si exceptii, pentru ca bunurile comune pot fi urmarite pentru datoriile comune ale sotilor (depinde pentru ce a fost luat CAR-ul).

noul cod de procedura civila nu e aplicabil unei executari deja incepute
Referitor la intrarea in vigoare a Codului de procedura civila ,data a fost modificata si aproximata abia la 1 februarie 2013
Guvernul amana data intrarii in vigoare a Noului cod de procedura civila pentru 1 februarie 2013.
Executivul a luat aceasta decizie pentru ca in bugetul pe 2012 nu sunt prevazute suficiente fonduri pentru implementare noului sistem la nivelul instantelor din Romania.
Prevederile sunt incluse intr-o ordonanta de urgenta publicata astazi in Monitorul Oficial.
art. 354 spune clar ca nu pot fi urmarite veniturile din muunca ale unui sot pentru datoriile celuilalt
Buna ziua,

Dar bunurile comune pot fi urmarite in cazul in care unul dintre soti a acumulat datoriii pe PFA?

Alte discuții în legătură

Se pot executa bunuri ale pfa pt.o datorie ca persoana fizica? carmenbn carmenbn In situatia in care am o datorie la banca ca persoana fizica si sunt in acelasi timp si persoana fizica autorizata,iar singura mea proprietate este o masina ... (vezi toată discuția)
Executare silită floryn35 floryn35 În cadrul unei executări silite în care eu sunt creditorul executorul judecătoresc a pus poprire pe sumele câștigate în instanță de debitor și soția ... (vezi toată discuția)
Sotia raspunde pentru datoriile sotului, daca aceasta nu stia de ele si nu a semnat nici o hartie? CSZ CSZ Solicit raspuns la urmatoarea intrebare? Sotul face imprumuturi de la o banca pentru achizitie bunuri casnice. Familia crede ca a achitat din salar. Dar ... (vezi toată discuția)