avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ?

Buna ziua!
Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...)
Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani)
Se ia in calcul in acest caz reducerea de grupa,facultatea si stagiul militar? Sau acestea se iau in calcul numai cand implineste varsta de pensionare standard?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: turtuc , utilizator 17:01, 27 August 2012
5 ani de grupa I-a,nu aduc nici o reducere a varstei standard de pensionare.

Trebuiesc minim 6 ani,pentru o reducere de 1 an

Legea 263/2010

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare Reducerea varstei standard de pensionare cu:
realizat in conditii Ani Luni
deosebite
(ani impliniti)



6 1

In calculul pensiei anticipate partiale nu intra stagiul asimilat(facultate de zi,armata).



Pensia anticipata partiala

Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
Va multumesc!
Deci daca se pensioneaza partial anticipat- este nascut pe 13.11.1951(implineste 61 ani pe 13.11.2012 iese la pensie cu penalizare foarte mare.Nu?
Cei 5 ani de grupa I-a,daca sunt in procent de 100% aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 2 ani si 6 luni(6 luni la 1 an).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani(fara stagiul asimilat).
Daca indeplineste conditia de stagiu,penalizarea la momentul 13/09/2012 este 37,5% pentru cele 50 de luni de anticipare.
La data cand va implini varsta standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
Va multumesc frumos si o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare pensie anticipata partiala lorennna2000 lorennna2000 Buna ziua .Nascuta 04.1957 31 ani vechime in munca din care 9 ani la spital ca asistenta medicala 1982-1991, -- in invatamant din 1991 si pana in ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala mezesagneta mezesagneta Sunt nascuta in 08.09.1956,si am un stagiu de cotizare de 30ani.Pot sa ies in pensie anticipata partiala?daca da cind? (vezi toată discuția)
Iesire la pensie AdrianG1954 AdrianG1954 Am 31 ani si 11 luni vechime si 4 ani si 9 luni grupa a II - a de munca. Sunt nascut in octombrie 1954. Cand pot sa ma pensionez, anticipat sau de drept? (vezi toată discuția)