avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Iesire la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Iesire la pensie

Am 31 ani si 11 luni vechime si 4 ani si 9 luni grupa a II - a de munca. Sunt nascut in octombrie 1954.
Cand pot sa ma pensionez, anticipat sau de drept?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:30, 5 August 2013
-Limita de varsta la 65 de ani.
-Pensie anticipata la 60 de ani,daca indepliniti conditia de stagiu de 43 de ani,fara stagiul asimilat.
-Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 45%.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani,fara stagiul asimilat.


Legea 263/2010

Art. 62


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).


Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar


1. Pentru un barbat nascut in octombrie 1954 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru aputea beneficia de reducerea varstei standard de pensionare pentru anii lucrati in gupa a II-a de munca trebuie sa aveti minimum 6 ani lucrati astfel (dvs. aveti numai 4 ani si 9 luni).

3. Pentru cei 4 ani si 9 luni lucrati in gr. a II-a de munca vi se mai adauga la stagiul de cotizare 1 an si 2 luni la stagiul de cotizare (deci aveti 33 de ani si 1 luna).

4. In actualele conditii puteti beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in octombrie 2019;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, in octombrie 2014, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 43 de ani;
- pensia anticipata partiala, la 60 de ani, in octombrie 2014, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea anticipata sergel sergel Sunt nascut la 5/09/1954,am o vechime in cimpul muncii de:36ani,5luni,27zile(calculata de casa de pensii). va rog respectos sa-mi spuneti,daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata marengo marengo Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o informatie legata de pensionarea anticipata. Sunt nascut in 04.10.1959 si am lucrat in conditii normale de ... (vezi toată discuția)