avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Titlul subiectului: Impozitare Venituri salariale ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Titlul subiectului: Impozitare Venituri salariale realizate in strainatate

Va rog sa-mi explicati cum se impoziteaza veniturile salariale realizate din strainatate in urmatoarele conditii:
- SALARIAT: Persoana fizica de cetatenie Romana, rezidenta in Romania
- ANGAJATOR: persoana juridica straina, fara nici o legatura cu statul Roman
- TARA de DESFASURARE a ACTIVITATII: Stat fara contract de evitare a dublei impuneri cu Romania
- Veniturile salariale realizate in strainatate corespund unei activitati pe o perioada care totalizeaza mai mult de 183 de zile intr-un an calendaristic (activitate desfasurata cu intermitenta, pe o baza rotationala de 4 saptamani activitate, 4 saptamani repaus - specifica activitatii pe platforme petroliere marine)

Ce Lege / Ordonanta / Hotarare specifica in mod explicit conditiile de impozitare in acest caz?
Cel mai recent răspuns: reespdc2005 , utilizator 14:22, 5 Octombrie 2006
- SALARIAT: Persoana fizica de cetatenie Romana, rezidenta in Romania.


Dupa cum stiu, daca lucrezi legal (deci nu pe negru) in tara respectiva, atunci nu trebuie sa platesti in Romania taxa si impozit pe salar pe care o primesti pt. munca ta facut in strainatate.
Taxele si impozitele s-a platit deja in tara respectiva unde ai lucrat.
Deci, dupa logica de mai sus, daca lucrezi "la negru" ar trebui sa platesti impozit pe castig?????

Problema omului nu este clar explicata in noul cod fiscal, in sensul ca nu se face exceptie de la impozitare pentru situatia lui specifica. Si eu sunt cam in aceeasi situatie si, dupa ce am citit aproape tot ce e relevant in lege, am o veste proasta pentru Costello: faptul ca e rezident in Romania il include automat in categoria "contribuali". Chestia cu 183 zile/an afara este una din conditiile de exceptare necesare, DAR NU SINGURA din pacate, ca in alte tari. In noul cod fiscal exista un capitol/paragraf care defineste relativ clar "persoana rezidenta". Eu am de pilda si rezidenta (in pasaport) intr-o alta tara, dar se pare ca nu e suficient dupa definitia pomenita mai sus, ci ar trebui sa renunt si la domiciliul din Romania, adica la buletinul de identitate. Altii au facut-o... Eu nu am renuntat, pentru ca asa m-a sfatuit un "avocat", dar se pare ca omul nu citise nici macar cat am citit eu ulterior.

M-ar interesa si pe mine un raspuns la problema cu adevarat avizat, nu pareri, ca de astea avem prea multe si despre orice in Romania.
Si eu am aceeasi problema... oare chiar indivizii din ministerul de finante nu pot explica clar ce trebuie sa facem?

Florin
Si eu sunt in aceeasi situatie si nu stiu cum sa interpretez codul fiscal.
Daca sunteti amabili sa-mi raspunde-ti si mie la cateva nelamuriri din Codul Fiscal:
1. Cetatenii romani angajati de o companie straina si desfasurandu-si activitatea in alta tara sunt obligati la declararea si plata impozitului pe venitul realizat in tara? (familia locuieste inca in Romania si persoana are mai putin de 183 de zile in tara in 12 luni consecutive);
2. Cum se interpreteaza art.56 "lit.(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, care se supun procedurii de globalizare, indiferent de perioada de desfasurare a activitatii in strainatate; "

unde conf.
- art7 alin.1 lit.2 "activitate dependenta -orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare"

3. Cum se interpreteaza: "Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit
art.41. Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit,potrivit prevederilor presentului titlu, sunt urmatoarele:
b) venituri din salarii, definite conform art.56;""

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare venituri din strainatate? new life new life Buna ziua! Ma intereseaza daca o persoana care a lucrat in strainatate(fara contract de munca, deci nu exista vreo dovada ca a obtinut bani) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Venituri ce nu se declara si nu se impoziteaza siva2014 siva2014 Buna ziua, Codul Fiscal, Titlul III, Capitolul 3, Articolul 55, Alineatul 4: [i]Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt ... (vezi toată discuția)
Deducere personala si suplimentara danajuga64 danajuga64 cetatenii straini angajati cu contract de munca pe durata nedeterminta beneficiaza de deducere personala si suplimentara (daca este cazul)? (vezi toată discuția)