avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Venituri ce nu se declara si nu se impoziteaza
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Venituri ce nu se declara si nu se impoziteaza

Buna ziua,

Codul Fiscal, Titlul III, Capitolul 3, Articolul 55, Alineatul 4:

Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
[...]
m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situaţia în care România are drept de impunere

In principiu pare clar, dar ma nelamureste faptul ca acelasi Cod Fiscal, la Articolul 42 (Venituri neimpozabile) nu mentioneaza aceasta categorie de venituri. Totusi, punctul x al acestui articol spune: alte venituri care nu sunt impozabile, aşa cum sunt precizate la fiecare categorie de venit.

Ca sa ma asigur ca am inteles corect:

Indiferent daca am domiciliul in Romania sau nu si indiferent daca platesc sau nu impozit in tara in care lucrez, atata vreme cat activitatea se desfasoara in afara Romaniei si angajatorul nu are sediu sau nu este rezident in Romania, eu nu am obligatia de a declara veniturile si de a plati impozit?

In acest caz, cum pot sa dovedesc ca veniturile au fost realizate in strainatate, daca nu exista obligatia declararii (si prin urmare a depunerii documentelor doveditoare) a acestor venituri? Sa astept pana ma ia ANAF la intrebari si atunci sa vin cu contractele si vizele din tara in care lucrez?

Ce pasi sa fac pentru a evita problemele cu ANAF?

Alte discuții în legătură

Titlul subiectului: impozitare venituri salariale realizate in strainatate G.Brad G.Brad Va rog sa-mi explicati cum se impoziteaza veniturile salariale realizate din strainatate in urmatoarele conditii: - SALARIAT: Persoana fizica de cetatenie ... (vezi toată discuția)
Lamuriri : cod fiscal - art 55 , pct.(4) litera m) tot tot Art. 55 Cod Fiscal Venituri din salarii .... (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul ... (vezi toată discuția)
Declarare venituri din strainatate? new life new life Buna ziua! Ma intereseaza daca o persoana care a lucrat in strainatate(fara contract de munca, deci nu exista vreo dovada ca a obtinut bani) trebuie sa ... (vezi toată discuția)