avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor din culpa...!?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor din culpa...!?

Sotul meu avea permisul suspendat pt 30 zile...cu 3 zile inainte de a trece suspendarea a efectuat o manevra de intoarcere intr-o parcare, in urma acestei manevre lovind cu spatele o femeie de 86 de ani, care din pacate a decedat in urma impactului...
Momentan dosarul nu a ajuns la Politia Capitalei pt a sti exact ce s-a scris acolo...
Cam ce pedeaspsa risca sotul meu, atat legat de permisul de conducere, cat si de decesul femeii?
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Codul penal:

Art. 178. - Uciderea din culpa

Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Când uciderea din culpa a unei persoane este savârsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta savârsita din culpa, de orice alta persoana în exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla în stare de ebrietate.

Daca prin fapta savârsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute în alineatele precedente se poate adauga un spor pâna la 3 ani.

Ordonanţă de urgenţă nr. 195/2002:

Art. 86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
In speta poate fi vorba despre ucidere din culpa
Daca se va dispune trimiterea in judecata , se poate aplica pedeapsa cu inchisoare si anularea permisului de conducere.
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Interesant cu parcarea. Nu prea e drum public.
Parcarea este drum public si pot fi retinute infractiuni la regimul circulatiei.Da sotul dvs. risca daca se va stabili culpa sa trimieterea in judecata pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa.
Poate fi acuzat de ucidere din culpa...
Parcarea n-o fi drum public dar: daca e parcarea din fatza blocului e drum public... Daca e parcarea unui magazin sau a unei fabrici (zic si eu) cum a ajuns acolo?
Avand permisul suspendat nu avea ce cauta la volan, practic... Ce urgenta putea fi ca trebuia sa mute masina din locul unde era parcata? Daca gasiti o "justificare” pt "urgenta” sunt sanse de condamnare cu suspendare... A omorat, totusi, un om... in parcare! Permisul va fi anulat.
"Au luat unii cu suspendare” omorand oameni pe trotuar... deci are sansa sa nu faca puscarie.

Alte discuții în legătură

Baut, fara permis de conducere, tractor neinmatriculat avand atasata o caruta. consecinte? ContSters326208 ContSters326208 ce pedeapsa risca daca a fost prins de politia rutiera fara permis baut,cu tractorul neinmatriculat,avand atasata la el o caruta normal care nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Conducerea cu autovehicul neinmatriculat + numere false florinpopescu florinpopescu Buna ziua, Am fost prins acum doua saptamani circuland cu autovehicul neinmatriculat,si cu numere false. In anul 2001 am fost condamnat pentru furt la 1 an ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa si sase victime nedumerire??? nikolos nikolos LA ACCIDENT CU UCIDERE DIN CULPA SI SASE PLANGERI PE PARTE CIVILA CUM SE VA CONSIDERA SI APLICA ? 1]CELE SASE ... (vezi toată discuția)