avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... promovare actiuni si aparari in numele unei firme ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

promovare actiuni si aparari in numele unei firme radiate?

Buna ziua. Avem si noi o problema de lamurit in legatura cu o firma.

Astfel, intre 2 firme au existat raporturi juridice comerciale care au dat nastere la niste litigii in instanta. Una din firme care a urmarit recuperarea unor creante a promovat o actiune dupa radierea sa din registrul comertului (exista extras cu informatii oficial de la ORC care confirma acest fapt). In alte dosare a continuat sa exercite drepturi procesuale dupa radiere in dosare care erau pe rol inainte de radiere, continuand aceste demersuri dupa radierea sa fara sa instiinteze instanta despre aceasta imprejurare.

Intrebarea mea este: sunt pasibili de savarsirea unor infractiuni reprezentantii firmei care au facut aceste demersuri (de ex. fals, uz de fals, inselaciune), tinand cont ca nu mai aveau functiile respective la firma dupa radiere?

O alta intrebare, ar putea fi motiv de revizuire a recursului sau pentru alte cai de atac daca exista premisele ca reprezentantii care au continuat actiuni in numele firmei respective nu mai aveau acest drept?

...Si o ultima intrebare, se poate solicita pe instanta recuperarea unor creante de la asociati sau administratorul firmei radiate?

Multumesc anticipat tutoror pentru atentia acordata.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 23:44, 4 Septembrie 2012
Societatea radiata nu are personalitate juridica , calitate procesuala activa si pasiva.

Orice persoană care are folosinţa drepturilor civile poate fi parte în judecată, art.41 alin.1 Cod procedură civilă definind prin urmare, capacitatea procesuală de folosinţă ca fiind aptitudinea unei persoane fizice sau juridice de a avea drepturi şi obligaţii în plan procesual.

Nu poate avea această calitate societatea comercială radiată din registrul comerţului, operaţiune care are semnificaţia încetării existenţei persoanei juridice.

Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
O societate radiata este o societate care nu mai exista, a avea pretentii asupra societatii radiate coincide cu a avea pretentii asupra mortului care nu si-a platit o datorie. Procedura dizolvarii prevede un termen de 30 de zile de la publicarea hotararii de dizolvare, tocmai pentru ca orice persoana interesata sa poata formula cerere de opozitie impotriva dizolvarii pana la solutionarea unui litigiu existent intre societatea ce va fi radiata si persoana care formuleaza cererea de opozitie.
Asadar, o societate care a fost radiata nu mai poate sta parte intr-o actiune judiciara, iar persoanele care reprezinta, o societate radiata, inexistenta in evidentele legale, savarsesc infractiunea de fals, uz de fals, fals in inscrisuri etc.
Nu se mai pot recupera creantele avute asupra societatii de la persoanele care au fost organe de conducere ale acesteia deoarece creanta s-a nascut in raporturile cu societatea nu cu persoanele care au asigurat conducerea acesteia.
stiam ca nu are calitate procesuala, insa eu am intrebat cu totul altceva, si anume despre intindere abuzurilor celor care au promovat actiuni in numele societatii radiate, adica am pus intrebari dincolo de lipsa existentei si calitatii procesuale.

Domnul consilier juridic Lucian Huzum m-a lamurit partial, in mare parte.
Raman totusi cu niste intrebari. Exista totusi posibilitatea recuperarii creantelor nu de la organele de conducere, ci de la asociati care au impartit intre ei patrimoniul lichidat?
Lucian, mi-ai explicat ca:
\"Procedura dizolvarii prevede un termen de 30 de zile de la publicarea hotararii de dizolvare, tocmai pentru ca orice persoana interesata sa poata formula cerere de opozitie impotriva dizolvarii pana la solutionarea unui litigiu existent intre societatea ce va fi radiata si persoana care formuleaza cererea de opozitie.\"
Poti sa imi indici si mie articolele de lege care reglementeaza aceasta procedura de opozitie? Exista termene de decadere pentru procedura de opozitie? Si daca pot fi chemati in instanta asociatii, cum am putea sa obtinem d.p.d.v. legal adresa lor de domiciliu pentru a putea furniza instantei in vederea citarii lor corecte, avand in vedere ca cei de la ORC sustin ca nu pot furniza asemenea informatii?

In completarea subiectului in cauza precizez si urmatoarele informatii suplimentare:
Conform informatiilor de la ORC, societatea a fost radiata in temeiul art. 235 din legea 31/1990. Acest text de lege prevede ca:
\"Art. 235. - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociaţilor se poate hotărî şi asupra modului în care activele rămase după plata creditorilor vor fi împărţite între asociaţi. În lipsa acordului unanim privind împărţirea bunurilor, va fi urmată procedura lichidării prevăzută de prezenta lege.@
(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor rămase după plata creditorilor are loc la data radierii societăţii din registrul comerţului.@
(4) Registrul va elibera fiecărui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza căruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor imobile în cartea funciară.@
\"

In conditiile in care nu s-a respectat de catre asociati acordul creditorilor asupra lichidarii/stingerii pasivului (din punctul nostru de vedere), iar noi consideram ca s-a facut abuziv procedura radierii (radierea s-a facut la data de 04 noiembrie 2011 iar noi am aflat oficial astazi, 03 septembrie 2012), exista posibilitatea contestarii acestei radieri pentru a dovedi ca a fost nelegala. Aici am in vedere 2 aspecte: este admisibila si in termen (exista o reglementare a termenului de decadere) procedura de contestare a radierii?


Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
eagle_free, utilizator
Impotriva radierii nu se mai poate face opozitie(nu se mai poate contesta nimic)aveati cele 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial pentru a face opozitie la dizolvarea societatii. Aceasta este singurul termen in care puteati face ceva impotriva societatii.
In alta ordine de idei, va exista la registru cerinta acordului creditorilor asupra lichidarii/stingerii pasivului doar in situatia in care asociatii declara in hotararea de dizolvare ca au datorii catre creditori sau chiar creditorii invoca prin comunicare la registru acest lucru(prin opozitia pe care o fac). Altfel, registru nu ese obligat decat sa asigure publicitatea hotararii de dizolvare si nu sa faca cercetari pentru fiecare societate sa vada ce datori au sau nu au.
Ca atare raspunderea este a asociatilor si nu a registrului.
In plus, pentru a va asigura un set de acte de la registru din care sa vedeti ce au declarat asociatii in hotararea de dizolvare, cum au fost "prinsi" creditorii in bilantul de lichidare(obligatoriu a fi depus la registru) puteti face cerere pentru copii certificate dupa toate actele cuprinzand mentiunea cu dizolvarea si radierea societatii, si daca nu vor sterge datele personale ale asociatilor le puteti vedea cu succes de acolo.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Multumesc pentru lamuriri. Raman totusi cu o parte din intrebari: care articole de lege prevad termenul de opozitie de 30 de zile si cele care prevad publicitatea, si unde se publica?
De asemenea, care articole de lege (sau act normativ) prevad cum au fost "prinsi" creditorii in bilantul de lichidare(obligatoriu a fi depus la registru)

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl cu asociat unic fara lichidare!!! ContSters21504 ContSters21504 SPETA cu 3 intrebari: SRL cu asociat unic. 1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvare voluntara ContSters126538 ContSters126538 Un SRL cu 2 asociati / administratori vrea sa se desfiinteze. Au de recuperat niste bani (in jur de 20 000 de lei) si de dat niste bani (aceasi suma). De ... (vezi toată discuția)