avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune (?) pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune (?) pamant

Doresc cateva sfaturi legate de urmatoarea situatie de succesiune

Bunicii mei, care a murit in 1990 a avut 3 copii- 2 baieti si o fata.
In urma lor a ramas o casa si ceva pamant. Fata a avut dota (pamant) separat. Unchiul meu a scos titlul de proprietate in anul 1990. Timpul a trecut si dorind sa vindem partea de pamant a tatalui meu, am descoperit ca titlul de proprietate era scos numai pe numele unchiului meu. Nici tatal meu , nici matusa nu figureaza ca mostenitori ai casei si pamantului parintilor comuni. Matusa mea, care a avut dota, a avut titlu de proprietate separat, pe dota sa.
Intrebarile mele sunt
1.Ce trebuie facut pentru a reglementa aceasta stare de lucruri si pentru a putea vinde pamantul cuvenit tatalui meu? Ce demersuri legale si ce acte doveditoare trebuie duse si unde?
Precizez ca nu exista carte funciara , inca, pe numele unchiului meu, ,insa doresc sa o faca, acum, cand au auzit ca dorim sa vindem.
Vor fi alte probleme (mai mari decat cele de acum?)
2.Daca matusa a avut dota, beneficiaza de parte si aici, la mostenirea celor doi frati?
Precizez ca tatal meu inca traieste si este deacord cu instrainarea (vinderea) .
Stiu ca nu pot sa fac nimic fara acte pe numele sau asa incat , va rog sa ma ajutati cu sfaturile Dvs. competente.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 09:15, 4 Septembrie 2012
Vad ca nu pomeniti nimic de Certificatele de mostenitorii ale bunicilor, prin succesiune se reflecta clar cotele de detinere a celor trei mostenitorii. Daca nu este facuta succesiunea, Titlul de proprietate trebuia emis de primarie pe numele Mostenitorilor defunctilor.... numele celor trei mostenitorii. Ca sa puteti vinde cota tatalui, trebuie facuta succesiunea dupa bunicii, iesirea din indiviziune fata de ceilalti doi fratii. Matusa poate beneficia de mostenirea parintilor sai. Lipsesc niste elemente din descrierea dvs.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
gmancila, utilizator
Succesiunea nu a fost facuta. Actele de proprietate pe pamant(titlul de proprietate, adica este emis pe numele bunicului (defunct) si are ca unic mostenitor mentionat numai unchiul meu. Matusa mea a avut acte de dota, separat. Intra totusi si in aceste conditii la calculul succesiunii? Deci in acest caz, cum pot sa il repun pe tata in drepturile sale firesti, de mostenitor? Se poate prescrie aceasta calitate de mostenitor, dupa 20 de ani?
Calitatea de mostenitor nu se prescrie!!!

Puteti face succesiunea si acum.

Acele "acte de dota" la care faceti referire, probabil ca este o donatie facuta matusii; trebuie vazut daca donatia a fost facuta cu scutire de raport sau nu pentru a sti daca si aceasta "dota" intra in "calculul succesiunii".
Dar, deja v-am mentionat mai sus cum trebuie procedat ca sa vindeti partea tatalui, succesiune dupa bunici, iesirea din indiviziune fata de ceilalti doi mostenitori.

In legatura cu Titlul de proprietate, cumva unchiul dvs poarta acelasi nume precum bunicul? In acest caz este vorba de interpretare eronata. Trebuie vazut la primarie cum apare, probabil este o gresela de este trecut decat unchiul, fara a fi facuta succesiunea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbatuta m50maria m50maria Bunicul meu a murit in dec 1984.In urma decesului nu s-a făcut succesiunea.Daca între timp unul din cei 5 frați ai mamei,deja mort,a demolat casa care era ... (vezi toată discuția)
Pe titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care ... Buța Nelu Buța Nelu Pe Titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care 3 decedați. Eu sunt fiul unuia dintre cei decedați și am solicitat Anexa 24 la Primărie ... (vezi toată discuția)