avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare carte de munca

Buna seara ...am si eu o problema ..patronul firmei unde am lucrat a venit acum un an in firma foarte suparat si ne-a pus sa ne scriem demisiile toti angajatii...amenintandu-ne ca daca nu le scriem ne da afara...avand nevoie de bani si de acel loc de munca am scris toti demisiile mai putin unul din noi pe care la si concediat....la un an dupa acest gest am fost data afara ...iar cand am cerut restituirea cartii de munca mi sa comunicat faptul ca a fost pierduta de catre ITM..am mers la ITM si am constatat ca nu a trecut cartea mea de munca pe la ei la scanare si nici nu figurez cu cartea de munca in ITM...am sunat contabila firmei sa o intreb daca este la ea ...si mi sa spus ca nu au trecut cartile de munca pe la ea .....ea a mers doar cu contractele la ITM la scanare.atata tot...iar fostul meu patron tot sustine ca sa pierdut la ITM... se pare ca eu am lucrat la el 7 ani la negru si acum am ramas si fara cei 22 ani de munca ..ce pot face...cum il pot face pe patronul meu sa plateasca pentru batjocura asta? va rog daca se poate sa imi raspunde-ti si mie ...si apropo ...m-a pus pe mine sa alerg si sa umblu dupa cartea de munca ceea ce era de datoria lui ....iar nr de tel al contabilei mi la dat mie sa sun deoarece contabila nu ii raspunde la nici o intrebare el fiind dator la ea cu salarii neplatite ....ma puteti sfatuii cam ce as putea face sa il fac sa imi dea cartea de munca si in acelasi timp sa si plateasca batjocura fata de angajati? va multumesc
Cel mai recent răspuns: valymylove , utilizator 15:27, 30 Ianuarie 2013
chestiunea e de domeniul S.F. totuși, se impun câteva respectabile întrebări : dacă v-a solicitat demisia, înseamnă că ați avut un contract de muncă ? Dacă e așa, înseamnă că primeați lunar un salariu, că se făceau niște acte etc etc, că TOATÃ situația și mișcările de documente se făceau introducându-le într-un calculator și exista o bază de date ?.Așa fiind : 1) puteți recupera vechimea-n muncă din baza de date a societății, eventual cu martoei din societate. 2) Puteți să depuneți o plângere scrisă la ITM pe motivele chiar de dvs. menționate : Carnet muncă, vechime, verificare dacă munceați sau nu la ”negru”, solicitați sancționarea societății etc 3) puteți acționa în instanță societate pt. toate cele relatate de dvs. (după primirea răspunsului de la ITM).În instanță puteți solicita despăgubiri, etc etc inclusiv ”batjocura față de angajați”, față de persoana dvs.Pt. toate : atenție la probe!
Depuneti o sesizare la ITM in care relatati aceste documente ... de asemenea, solicitati angajatorul a va dea o copie de pe procesul-verbal prin care a predat carnetul dvs de munca la ITM.

De asemenea, aveti posibilitatea de a promova o actiune in instanta impotriva acestuia ... actiunea dvs va trebui sa contina mai multe capete de cerere , avand in vedere ca exista si posibilitatea ca in acea perioada sa nu fi avut c.i.m.
Am trimis o sesizare catre ITM in care am specificat totul ...si i-am trimis si fostului angajator o scrisoare potrivit Ordinului nr.1083/2011 cu confirmare de primire pe care a si primit-o ... problema e ca in 2007 au fost aduse la firma 3 carti de munca printre care se afla si a mea ...si toate cele 3 carti aduse la firma in 2007 au disparut ....nu se mai gaseste nici una ...
In acest caz, daca s-a pierdut carnetul de munca atunci va trebui sa reconstitutiti vechimea in munca .. pasii sunt urmatori:
1. anuntati pierderea carnetului de munca emis in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

2. solicitati eliberarea de adeverinte de vechime de la fostii angajatorii .. daca acestia nu mai exista atunci :
- pentru sectorul bugetar va adresati Directiei Judetene a Arhivelor Nationale
- pentru sectorul privat va adresati ITM-ului

3. De asemenea, puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare .
Stiu ca pentru a declara pierdut carnetul de munca trebuie sa dau seria si numarul c.m pe care eu nu le am si nici nu le stiu ...poate fi aceasta o problema sau se poate rezolva si fara nr si serie ?

Alte discuții în legătură

Cerere eliberare carte de munca radu-adrian radu-adrian imi puteti trimite va rog o cerere tip pt eliberarea cartii de munca? (vezi toată discuția)
Carte de munca pierduta Gratziella Gratziella Buna seara! Am descoperit astazi ca nu imi gasesc cartea de munca desi stiu foarte bine ca mi-a fost data de firma unde lucram anul trecut, pentru ca numai ... (vezi toată discuția)
Pierdut carte de munca roxiana24 roxiana24 Buna seara. Ma confrunt cu o problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. de o luna m-am angajat la o firma, tot acum o luna am dus si actele necesare ... (vezi toată discuția)