avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Transmitere petitii catre institutiile statului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Transmitere petitii catre institutiile statului

As dori sa stiu care este legea care reglementeaza modul de transmitere a petitiilor catre institutiile statului - mai exact forma de transmitere (se accepta online?) si ce date personale trebuie sa trec (nume, prenume, adresa).

As dori sa reclam un vecin care a amenajat gradina blocului drept adapost pentru caini. Ideea e ca este dement, si nu as vrea sa am probleme, daca afla ca eu am facut reclamatia.

Si inca ceva - daca o institutie nu raspunde unei reclamatii in termen de 30 de zile, ce masuri de actiune mai am?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cfs , utilizator 17:40, 31 Mai 2013
1) vă recomand respectuos : [ link extern ]
2) ”daca o institutie nu raspunde unei reclamatii in termen de 30 de zile . . . ”, foarte SIMPLU : cu probe o chemați în judecată adresându-vă tribunalului locației pârâtei (instituției în cauză) dacă e de grad local, ori Curții de Apel arondate dacă e de grad central, pe drept civil-contencios administrativ, în interiorul a 6 luni de la data împlinirii termenului obligatoriu de soluționare (interiorul a 30 de zile).
3) ” . . . sa reclam un vecin care a amenajat gradina blocului drept . .dement”. . . ”daca afla ca eu am facut reclamatia.” atenție ! ANONIMELE potrivit Legii : NU se iau în considerare, mai ales dacă veți fi nevoit să chemați instituția în judecată pt. NERESPECTAREA termenului legal de soluționare a petiției dvs.









Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002
privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor

Art. 1. - (1) Prezenta ordonanţă are ca obiect reglementarea modului de exercitare de către
cetăţeni a dreptului de a adresa autorităţilor publice petiţii formulate în nume propriu.
(2) Dreptul de petiţionare este recunoscut şi organizaţiilor legal constituite, acestea putând formula petiţii în numele colectivelor pe care le reprezintă.
Art. 2. - În sensul prezentei ordonanţe, prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea
sau propunerea formulată în scris sau prin e-mail, pe care un cetăţean ori o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unităţile administrativ-teritoriale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean sau local, precum şi regiilor autonome, denumite în continuare autorităţi şi instituţii publice.
Art. 3. - Petiţiile adresate autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 2 vor fi
soluţionate în termenele şi în condiţiile stabilite prin prezenta ordonanţă.
Art. 4. - Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 2 sunt direct
răspunzători de buna organizare şi desfăşurare a activităţii de primire, evidenţiere şi rezolvare a petiţiilor ce le sunt adresate, precum şi de legalitatea soluţiilor şi comunicarea acestora în termenul legal.
Art. 5. - Pentru soluţionarea legală a petiţiilor ce le sunt adresate conducătorii autorităţilor şi
instituţiilor publice sesizate vor dispune măsuri de cercetare şi analiză detaliată a tuturor aspectelor sesizate.
Art. 6. - (1) Autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 2 sunt obligate să îşi
organizeze un compartiment distinct pentru relaţii cu publicul, încadrat cu personalul necesar, care va avea pregătirea corespunzătoare şi care va primi, va înregistra şi se va îngriji de rezolvarea petiţiilor.
(2) Pentru rezolvarea temeinică şi legală a petiţiilor compartimentul prevăzut la alin. (1) le va
îndruma către compartimentele de specialitate, cu precizarea termenului de trimitere a răspunsului.
(3) Compartimentul prevăzut la alin. (1) este obligat să urmărească soluţionarea şi redactarea în termen a răspunsului. Expedierea răspunsului către petiţionar se va face numai prin intermediul compartimentului care a înregistrat petiţia, acesta îngrijindu-se şi de clasare şi arhivare.
(4) Petiţiile greşit îndreptate vor fi trimise în termen de 5 zile de la înregistrare de către
compartimentul prevăzut la alin. (1) autorităţilor sau instituţiilor publice în ale căror atribuţii intră rezolvarea problemelor semnalate în petiţie.
Art. 7. - Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecut datele de identificare a
petiţionarului nu se iau în considerare şi vor fi clasate potrivit prezentei ordonanţe.

Ordonanţa Guvernului a fost aprobată şi modificată prin Legea nr. 233/2002 pe care o redăm în continuarea textului
Ordonanţei


Detineti documente legale care sa ateste sustinerea privitor la starea de sanatate a vecinului?
Conditionat de complexitatea sesizarii,de personalul care executa verificare,exsta situatii in care se permite prelungirea termenului de raspuns cu inca 15 zile peste cele 30 de zile prevazute de OG nr 27/2002
Referitor la temerile dvs,este normal ca in momentul cand va asumati responsabilitatea unui act/actiune,sa fiti constient si de eventualele consecinte sau riscuri
ce date trebuie sa trec ca sa nu fie anonima? ajunge nume si prenume sau mai trebuie ceva - adresa, serie CI, cnp ??
Datele de identificare : nume, prenume, adresa , eventual CNP ...
Multumesc pentru raspuns, freeelis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala petitie anonima Corneliur Corneliur Buna seara, ne confruntam de mai mult timp cu tot felul de reclamatii sau sesizari anonime adresate la diferite institutii ale statului. Care este legislatia ... (vezi toată discuția)
Comunism sau democratie? els1964@yahoo.com els1964@yahoo.com cei de la curte sunt intrigati de faptul ca se izoleaza termic blocurile iar casele la curte nu,de ce?si noi suntem proprietari platitori de impozite ca si cei ... (vezi toată discuția)
Care este termenul maxim in care trebuie sa-mi raspunda o institutie la o adresa? arhip gabriel bebe arhip gabriel bebe Buna seara, Ma intereseaza care e termenul maxim in care trebuie sa-mi raspunda o institutie la o adresa iar daca nu mi se raspunde ,unde pot sa-i ... (vezi toată discuția)