avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitutea de vedere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitutea de vedere

Pentru aerisirea unei incaperi (bucatarie) este nevoie de construirea unei ferestre mobile, dar nu am acceptul proprietarului vecin. Partea casei unde vreau sa deschid fereastra este la granita cu vecinul. Care sunt dimensiunile ( L+ l ) ferestrei pe care pot sa o construiesc, inaltimea bucatariei fiind de 2,10 m? Daca respect cei 1,90 m cum scrie la C.Civil, nu aerisesc corespunzator.
Vecinul are 2 fete, daca primesc acordul scris al uneia din ele, e valabil, fara notar?

Multumesc.
Lacri.
Cel mai recent răspuns: ContSters116875 , utilizator 09:40, 5 Septembrie 2012
§5. Vederea asupra proprietãţii vecinului

ART. 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis sã se facã fereastrã sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
ART. 615
Distanţa minimã pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie pãstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrãdit sau neîngrãdit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrãri ce ar fi orientate cãtre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrãri neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţã mai micã de un metru.
(3) Distanţa se calculeazã de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, dupã caz, pe linia exterioarã a balconului, pânã la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrãrilor neparalele, se mãsoarã tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrãrii de linia de hotar şi pânã la aceastã linie.
ART. 616
Fereastra de luminã
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fãrã limitã de distanţã, ferestre de luminã dacã sunt astfel construite încât sã împiedice vederea spre fondul învecinat.

Cod civil, actualizat pana la data de 20.04.2012
Acordul ar trebui obtinut de la proprietarul imobilului, cine apare pe titlul de proprietate de ex.extras de CF.
Proprietarul vecin este invalid, netransportabil, peste 85 ani, de aceea ma gandeam sa apelez la una din fiicele lui ( a doua locuieste in Germania).
As mai dori o indrumare, daca se poate: ce dimensiuni pot avea ferestrele de aerisire, maxim?
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
ContSters116875, utilizator
Din cate stiu in certificatul de urbanism, care este un act de informare, act premergator obtinerii autorizatiei de construire, ar trebui sa se specifice cum anume poti construi (dimensiuni, etc.) precum si aspecte legate de acordul vecinului.
Cred ca mai multe detalii in acest sens puteti obtine de la Primarie, Serviciul Urbanism.

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)