avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... am un copil si nu sunt casatorita civil si as vrea ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

am un copil si nu sunt casatorita civil si as vrea sa-l scot de pe numele tatalui

as dori informatii asupra acestiu subiect
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:26, 6 Septembrie 2012
Pe scurt.. nu puteti fara acordul tatalui
Trebuie sa deschideti o actiune in instanta numita: tagada paternitatii
Pentru a schimba numele copilului este necesar acordul tatalui, dat in forma autentica. Schimbarea umeleui se face pe baza de cerere depusa la servicul public comunitar de evidenta a persoanelor. Cererea se depune fie persoanal fie prin imputernicit cu procura speciala. In cazul in care tatal copilului nu-si va da consimtamantul, cererea de schimare a numelui se va face cu incuviintarea autoritatilor tutelare.


Trebuia sa va ganditi la acest lucru in momentul in care ati semnat de buna voie si nesilita de nimeni declaratia de recunoastere in fata ofiterului de stare civila. Asa cum va scrie si gi_jane2, acum fara acordul tatalui copilului e cam greu, dar nu imposibil. Incercati.
Pentru tagada : aveti la dispozitie termenul de 3 ani de la data nasterii copilului, daca copilul dvs. are varsta mai mare de 3 ani nu mai puteti opta pentru aceasta varianta. Va ramane posibilitatea schimbarii numelui copilului pe cale administrativa, caz in care aveti nevoie de consimtamantul tatalui, ori de incuviintarea autoritatii tutelare, dar...atentie!in acest caz tatal ramane in continuare inscris in certificatul de nastere al copilului dvs., doar minorul trece pe numele dvs.In privinta decaderii tatal copilului din drepturile parintesti e o posibilitate mai greu de demonstrat.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
Justitiarul711, utilizator
Nu poate fi vb de tagada pt ca parintii nu-s casatoriti, iar pentru a contesta recunoasterea .. nu avem termen de prescriptie.
Nu are sens sa se conteste recunoasterea daca in realitate ala e tatal biologic.
Pentru a schimba numele copilului aveti nevoie de acordul tatalui sau al instantei de tutela.

Dvs ce sperati sa obtineti de fapt ?
Schimbarea numelui nu va rezolva problema, pt a decide singura pt copil, aveti nevoie sa apelati la instanta si sa cereti ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca .

Alte discuții în legătură

Cum pot sa trec copilul pe numele meu cioran camelia cioran camelia am un copil rezultat din concubinaj ,iar copilul ie trecut pe numele tatalui ,iar tatal de cind sa nascut copilul nu s-a interesat de iel nici ce face nici ... (vezi toată discuția)
Cui trebe sa ma adresez cccp cccp Am o fetitza de 3 ani care imi poarta numele eu nu mai sunt cu mama ei si asi dorii sa stiu cui trebe sa ma adresez pentru schimbarea numelui Cu mama ei nu am ... (vezi toată discuția)
Purtare nume maya2009cu maya2009cu Buna ziua, Iata care e problema pentru care va cer sfatul : Tocmai am primit sentinta in urma procesului de tagada paternitatii (pe scurt: copilul meu s-a ... (vezi toată discuția)