Mai intai, fiind probabil cel mai nou inregistrat doresc sa salut cu tot respectul cuvenit administratorul si toti membrii Avocatnet.ro !
- Una dintre conditiile prevazute de lege privind candidatura la concursul de recrutare pentru functia publica de executie de referent, clasa 3, gradul profesional asistent, cere vechime in specialitate 6 luni. Intrebarea mea este daca activitatea de voluntariat de lunga durata pe situatii de urgenta in cadrul unei primarii poate echivala vechimea in specialitate si daca da, in baza carei legi ?
contractul de voluntariat nu face dovada vechimii in specialitatea studiilor absolvite. dosarul de concurs trebuie completat in acest sens, cu carnetul de munca si/sau adeverinte de munca emise in urma incheierii unui contract de munca. de ce spun asta? pentru ca membrii comisiei vor cauta sa stabileasca o perioada de timp lucrata efectiv, echivalent cu programul de 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana. asta nu o pot face daca vad un contract de voluntariat (prin care vii si pleci cand vrei), si nici chiar in baza unui contract de munca. contract de munca pot sa inchei azi pe perioada nedeterminata, si pana luna urmatoare pot sa plec. astfel ca, numai cu o adeverinta respectiv carnetul de munca pot face dovada vechimii in munca si in specialitate de-a lungul unei perioade de timp.
multumesc pentru raspuns, insa in cazul meu este vorba despre un program zilnic de cel putin 8 ore si nu de putine ori ajung la 16-18,uneori 2,3,4.zile indiferent daca este Simbata sau Duminica, perioade de timp pe care pot sa le dovedesc cu acte, ori in acest caz cu ce este mai presus contractul de munca fata de contractul de voluntariat daca in ambele situatii obtin acelasi rezultat diferenta constind doar in salariu versus gratuit? Evident eu fac referire la cazul meu si mentionez ca lucrez gratuit de regula pentru doua institutii de stat; primarie- protectie civila-situatii de urgenta si m.a.i., politie- ordine publica,rutiera, (judiciar,criminalistica- in echipa de suport tehnic la diferite misiuni de cautare disparuti pe uscat,sau alaturi de i.s.u. cind sunt victime decedate prin inec. Nu mai pun zilele in care suntem in alerta de canicula,inundatii, vijelie,inzapezire,cind impreuna cu echipa de voluntari monitorizam unde si cind este cazul dar de obicei avem foarte mult de lucru alaturi de toate institutiile statului functie de tipul de alerta. Ca sa inchei, prin tot ce am scris mai sus nu se poate intelege decit voluntariat profesionist dovedit cu acte emise de institutiile statului roman, nu de srl-uri,ong-uri sau cine stie ce asociatii care nu ar prezenta garantii sigure. Si atunci, sa inteleg ca a.n.f.p. considera incheierea unui contract de munca cu un srl. garantul suprem pentru dobindirea vechimei de specialitate in detrimentul propriului minister din care face parte si care-i este si superior? Va rog un raspuns care sa ma lumineze!
In privinta vechimii in specialitatea studiilor absolvite: Sunt foarte multe persoane care dupa absolvirea facultatii nu au profesat meseria pentru care au obtinut diploma(piata muncii neavand la momentul respectiv nimic in domeniu), de aici si imposibilitatea angajarii lor pe un post in administratie, cu toate ca au studii in domeniul administrativ si poate ca ar fii cu mult mai potriviti pe anumite posturi decat altii. In schimb avem surprinderea ca pe posturi din domeniul asistentei sociale sa fie angajati economisti care au profesat in domeniu. De ce nu se specifica clar domeniile care corespund unei profesii ci se lasa la latitudinea angajatorului acest lucru?
Justitiarul7..., aveti perfecta dreptate in expunerea dvs. dar cu toate acestea nu mi-ati raspuns la intrebare, daca tot ati intervenit in problema mea. Am impresia ca m-ati facut subiectul unui veritabil '' innuendo'' despre care consider cu reala umilinta si modestie ca nu il merit. Am ajuns la virsta de 46 de ani lasind de fiecare data subiectivitatea personala pe ultumul plan cind ma confruntam cu obiectivitatea si rationamentul logic,uman,etc. Astfel,logica obiectiva impletita cu bunul simt mi-au condus rationamentul si deciziile in favoarea oricarei persoane care se dovedea mai competenta decit mine drept pentru care ma autosuspendam de fiecare data din orice competitie de ordin profesional pe considerentul ca nu sunt suficient de pregatit in preluarea responsabilitatilor si competentelor cerute la propriu,nu la figurat, in domeniile in care am lucrat, intr-adevar, doar ca simplu voluntar. Desii dupa cum bine este cunoscut fiecaruia, cu un leu,o plecaciune sau o vorba buna am avut nenumarate ocazii sa rezolv acesta situatie,insa niciodata nu mi-am acceptat si sunt mindru de asta, sa ma vind cu titlu de oportunist pentru a-mi cistiga nemeritat vreuun post bine paltit, neconepind o astfel de ascensiune profesionala. Dar astazi dupa aproape 20 de ani de voluntariat din care ultimii aproximativ 8-9 ani la modul oficial, doresc sa cred ca am dobindit experienta necesara pentru a ocupa un post prin concurs tot in folosul comunitatii,servitor al cetateanului, ca si salariat deoarece virsta imi cere minima siguranta ca mai tirziu nu voi deveni una dintre persoanele care vor cere ajutorul generatiei precedente mie. Ma refer la o minima pensie de siguranta si de care sa beneficiez dupa inca vreo 10-15 ani de activitate dupa cum am scris mai sus,tot in serviciul cetateanului, bineinteles daca Dumnezeu ma va mai tine sanatos in viata. Si acuma revin la intrebarea de fond;ma poate ajuta cineva cu un raspuns concret si legal ? Pina la data de 16 luna curenta trebuie sa depun in dosarul de inscriere la concurs si dovada experientei profesionale. Multumesc anticipat !
Solicitati institutiei la care ati lucrat ca voluntar sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte negru pe alb ca ati lucrat efectiv 6 luni. Problema este specialitatea studiilor pe care le aveti, intrucat acestea trebuie sa bata cu specificul voluntariatului.
Angajare
Tekla
La un concurs de recrutare pentru functia publica de ,,Referent de specialitate clasa II, grad profesional principal, in cadrul Compartimentului de cadastru si ... (vezi toată discuția)