avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubire pentru coproprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubire pentru coproprietar

Buna ziua.As dori sa ma ajutati intr-o problema.Suntem 3 proprietari pe un apartament (25%,25%,50%).unul dintre proprietari care are 25% ar dori sa isi primeasca partea din apartament de la cel care are 50% din apartament. I s-a oferit o suma cu care acesta nu a fost multumit. Cel cu 50% i-a propus sa isi ceara partea prin tribunal.
spuneti-mi va rog daca cel cu 50% si chiar si celalalt cu 25% doreste sa il despagubeasca tribunalul poate obliga la vanzarea intregului apartament sau va hotari un pret care va trebui platit de cei 2 coproprietari?
Cel mai recent răspuns: adina888 , utilizator 19:16, 10 Septembrie 2012
Se poate pe cale amiabila sa mergeti la notar sa faceti iesirea din indiviziune, prin care cel care are 25% ii vinde celui cu 50%, daca nu se inteleg, doar in instanta se rezolva. Daca este desbagubit nu va poate obliga nimeni sa vindeti. Imi cer scuze, dupa procente, este vorba despre un parinte si cei doi copii ai sai?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
gmancila, utilizator
nu, este vorba de 3 frati . cel cu 50% are prin contract de vanzare- cumparare cu parintele.ceilalti doi prin certificat de mostenitor,parintii sunt decedati.Cel cu 25% care vrea sa iasa din indiviziune cere o suma foarte mare.
Instanta poate hotari suma ce trebuie platita?
cel cu 50% ar plati dar sa fie o suma rezonabila.
Adresati-va instantei, nu poate primi o suma mai mare decat cea corespunzatoare valorii de impunere al imobilului, la cota detinuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
gmancila, utilizator
multumesc pentru informatii.
gmancila a scris:

Adresati-va instantei, nu poate primi o suma mai mare decat cea corespunzatoare valorii de impunere al imobilului, la cota detinuta.


Stimat forumist,

Nici vorbă despre o limitare legală. În genul acesta de procese - ieșire din indiviziune - se efectuează o expertiză pentru stabilirea valorii bunului - apartamentul în discuție.

Valoarea este dată de mai mulți factori, printre care: prețul pieței, dotările apartamentului, caracteristicile dale, zona în care este....

Subsidiar stabilirii valorii, se vor face și propuneri de atribuire a bunului. Având în vedere că acest gen de apartamente nu pot fi lotizate, cel cu cota mai mare, în general - nu există regulă - va putea cere și obține atribuirea în natură cu obligarea la plata unei sulte (prețul datorat pentru cota de proprietate). Atribuirea în natură se poate face și celui cu cotă mai mică, dacă cel cu cota majoritară nu se opune. O altă preferință decurgând din uzanță este acordată și celui care locuiește în imobil.

Dacă părțile toate nu doresc acest lucru, nu se va dispune vânzarea bunului către terțe persoane - licitație, ci se va atribui unuia din coindivizari.

Repet, în instanță se urmărește relevarea valoarii bunului prin expertiză care arată valoarea reală, aceasta fiind cea care se va avea în vedere.

Cu stimă



Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Motivatie actiune partaj iesire indiviziune ulise11 ulise11 \"motivatie actiune partaj iesire indiviziune -Drept urmare inteleg sa iesim din indiviziune ,proprietatea nepartajbila comod sa imi fie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere ... edithruska@yahoo.com edithruska@yahoo.com Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere doi frați 50-50 % sutem coproprietari nicicum nu ne putem înțelege la vanzarea ... (vezi toată discuția)
Coproprietari persone fizice - 50%+50% olivianus olivianus Urmare a unei relatii sentimentale, care avea ca scop casatoria, una dintre cele 2 persoane a intrat in posesia a 50% dintr-un apartament (pe CF este cu 50%). ... (vezi toată discuția)