avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa furt dintr-un magazin de haine in Olanda
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa furt dintr-un magazin de haine in Olanda

Am si eu o mica problema. O prietena a mea, romanca si ea, tocmai a fost prinsa furand un plover dintr-un magazin de haine. Prietena mea locuieste ca si mine in Olanda, este studenta la doctorat si mai are aproximativ doi ani pana termina programul. Este la prima abatere si a restituit ploverul. A mers la sectia de politie locala si acolo a renuntat la dreptul de a avea un avocat si a semnat o declaratie conform careia a recunoscut fapta. De la politie i s-a spus ca fiind la prima abatere cel mai rau lucru care se poate intampla este sa trebuiasca sa plateasca o amenda sau sa presteze 8-16 ore de lucru comunitare. Dar ca judecatorul este cel care va decide asta, iar acest proces poate dura de la o luna pana la un an.

Va rog sa ne ajutati cu un sfat: stiti cumva care sunt consecintele? Ce se poate intampla in cel mai rau caz? Va mai putea calatori intre timp sau ulterior? etc

Cred ca ceea ce va intereseaza din Codul Penal Olandez, sunt articolele urmatoare:

Articolul 9a
In situatia in care judecatorul ia in considerare cu multa atentie, in legatura cu gravitatea cea mai mica a faptei,personalitatea faptasului sau circumstantele producerii faptei precum si cele care ies la iveala ulterior, poatestabili in sentinta ca nu este necesara aplicarea vreunei pedepse sau a vreunei masuri punitive.

Articolul 10
1.Pedeapsa cu inchisoarea este temporara sau pe viata.
2.Durata pedepsei temporare cu inchisoarea este de minimum o zi si de maximum 18 ani consecutivi.
3.Ea poate fi aplicata pt. maximum 20 de ani consecutivi in situatiile in care judecatorul poate alege pt.infractiunea comisa atat pedeapsa cu inchisoarea pe viata cat si pe cea cu inchisoare temporara, si in care sedepaseste perioada de 15 ani datorita maririi pedepsei pe baza cumulului de infractiuni, actelor teroriste,recidivarii, sau a celor precizate de articolul 44.
4.Ea nu poate depasi in nici un caz perioada de 20 de ani.

Articolul 22c
1.Sentinta va preciza daca activitatea corectionala va consta in pedeapsa prin munca, pedeapsa corectionala sau o combinatie a celor doua, ca si numarul total de ore cat va dura pedeapsa. Sentinta poate preciza simodalitatea desfasurarii activitatilor ce trebuie indeplinite sau proiectul corectional ce trebuie urmat.
2.Numarul maxim de ore al activitatii corectionale este de patrusuteoptzeci, din care nu mai mult de douasutepatruzeci de ore pedeapsa prin munca.
3.Termenul in care trebuie sa fie executata activitatea corectionala este de un an de la irevocabilitatea sentintei.Procuratura poate prelungi cu inca un an acest termen fie din proprie initiativa fie la cererea condamnatului.Ea va trimite o instiintare referitoare la aceasta modificare cat de curand posibil condamnatului.
4.Termenul in care trebuie executata activitatea corectionala se va prelungi cu perioada de timp in care condamnatul a fost privat pe drept de libertate ca si cu perioada de timp in care lipseste in mod nepermis.

Articolul 22d
1.In sentinta prin care se stabileste activitatea corectionala, judecatorul ordona ca in cazul in care condamnatulnu va executa pedeapsa in conditiile cerute, se va aplica inchisoarea pentru neplata amenzii.
2.Durata inchisorii pentru neplata amenzii se precizeaza in zile, saptamani sau luni intregi.
3.Inchisoarea pentru neplata amenzii dureaza minim o zi si maxim opt luni. Pentru fiecare doua ore deactivitate corectionala nu se acorda mai mult de o zi.
4.Atunci cand este executata o parte din activitatea corectionala, durata inchisorii pentru neplata amenzii se vareduce corespunzator. Daca aceasta reducere are drept consecinta ca pentru o parte a unei zile, trebuie executata inchisoarea pentru neplata amenzii, atunci aceasta rotunjire se face in plus pentru a obtine un numar intreg de zile.


Articolul 24
La stabilirea amenzii, judecatorul va tine seama de puterea financiara a suspectului tinand cont de aceasta lastabilirea unei pedepse adecvate la adresa suspectului, care sa nu fie necorespunzatoare venitului si averii sale.


Fiind la prima abatere, prietena dvs. in cel mai rau caz, va primi o pedepsa cu neexecutare dar cu o perioada de probatiune de maxim 2 ani. Deasemenea este posibila varianta in care i se interzic anumite drepturi sau participarea la un program de instruire. In nici-un caz, pentru speta prezentata de dvs., prietena nu ar risca sa fie declarata indezirabila pentru Olanda.


Art.310
Persoana ce ia cu sine orice bun sau proprietate aparţinând în întregime sau în parte unei alte persoane, înscopul intrării în mod nelegitim în posesia acesteia, se face vinovată de furt şi este pasibilă de executarea pedepsei cu închisoare de până la patru ani sau plata unei amenzi de categoria a patra
Multumesc frumos pentru raspuns.
Din cate inteleg, cea mai indezirabila optiune este cea conform careia prietena mea poate primi fie o amenda ce tb platita, fie executarea unor ore de munca neplatita pt comunitate.
Intrebarea ei este daca i se va lua permisul de rezidenta [am precizat in mesajul anterior ca mai are doi ani de lucru aici cu contractul ei], daca se vor trimite instiintari la locul ei de munca sau daca va trebui sa execute vreo pedeapsa in puscarie.

Ce presupune mai exact perioada de probatiune de max 2 ani din punctul de vedere al responsabilitatilor revenite prietenei mele? Mentionez ca deja a fost pusa sa plateasca o amenda magazinului si i s-a interzis intrarea in acel magazin pe o perioada de un an.

De asemenea, ce presupune a fi declarata indezirabila pt Olanda? Prietena mea se teme sa nu-si piarda locul de munca aici.

I se va intocmi cumva cazier penal pe baza acestei intamplari? Si, daca da, aceasta fapta va ramane inscrisa acolo sau se poate sterge dupa o anumita perioada de timp?

O ultima intrebare: aceasta intamplare are vreo urmare in ceea ce priveste posibilitatea si libertatea prietenei mele de a calatori?

Pun toate aceste intrebari pentru ca am dori sa stim mai exact spectrul consecintelor. Prietena mea este foarte speriata si as dori sa o linistesc putin. Va multumesc pt ajutor.
1. Daca va fi condamnata la munca in folosul comunitatii, este ilogic sa i se suspende permisul, intrucat trebuie sa isi execute pedeapsa. Nu stiu in schimb daca va mai fi reinnoit permisul dupa expirarea lui,avand in vedere condamnarea. Instanta nu va trimite instiintari la locul ei de munca, dar in cazul in care va avea un ofiter de probatiune, se va afla si la compania unde lucreaza.
2. In perioada de probatiune, va avea obligatia sa se prezinte la politie si sa stea de vorba cu ofiterul de probatiune care are datoria sa masoare si evalueze persoana care a comis o infractiune, pentru a preveni recidiva. Ofiterul face un raport de evaluare la fiecare intalnire.
3. In cazul in care o persoana este declarata indezirabila de un stat, ea este escortata pana la frontiera sau pana in tara de origine. Dreptul de rezidenta inceteaza de la data pronuntarii hotararii prin care persoana a fost declarata indezirabila.
4. Fiind amprentata, amica dvs. va ramane in sistemul AFIS, "incadrata" la furt din magazin (sistem informatic de amprentare).
5. Odata pronuntata hotararea de catre judecator, fireste ca amica dvs. va avea si cazier.
6. Nu cred ca in cazul acesta, judecatorul va lua masura de a restrange libertatea de a calatorii, a amicei dvs.

Indiferent de cat pot eu sa imi dau cu "presupusul" despre consecintele acestei fapte, judecatorul va fi cel care analizeaza dosarul si atitudinea amicei dvs. fata de fapta comisa (regreta si a recunoscut fapta) pentru a hotari care va fi pedeapsa.
Din cate am inteles, atunci cand a intrebat agentii de politie ce se va intampla, amica mea a primit urmatorul raspuns, de la agenti diferiti: cel mai probabil, va primi o amenda prin posta pe care va trebui s-o plateasca [in afara amenzii de platit la magazinul respectiv]. Aceasta datorita faptului ca este prima abatere, ca a recunoscut fapta si ca regreta fapta respectiva.

Daca primeste numai o amenda, si in acest caz i se va face cazier penal? Aceasta fapta va ramane inscrisa in cazierul sau penal pe o perioda limitata sau permanent?

De asemenea, pentru reinnoirea permisului de rezidenta este necesar un cazier penal sau nu?

Alt raspuns a fost executarea unor ore de munca comunitara. In fiecare din cele doua ipostaze, i s-a precizat ca cel mai probabil statutul ei nu va fi afectat [la modul ca nu se va trimite nici o instiintare la locul de munca sau altundeva].
In acest caz, se va intocmi si cazier penal?

Intrebarea ar fi, altfel formulata, care sunt consecintele pentru amica mea nu numai pe termen scurt, dar si dupa terminarea celor 2 ani de contract - eventual pentru obtinerea unei alte slujbe aici?

In orice caz, acestea de mai sus sunt numai supozitii. De aceea, am dori sa alfam care este cea mai nefavorabila desfasurare a evenimentelor.
De asemenea, am aflat ca exista si posibilitatea de a lua contact cu un avocat din oficiu. Ne recomadati acest lucru?

Multumesc frumos pentru raspuns.
Nu este cazul sa repet, ceea ce deja am spus referitor la posibilele repercursiuni si nici sa mai facem alte presupuneri, intrucat judecatorul va fi cel care va da solutia in acest caz, solutie care poate fi diferita de scenariile noastre.
Cred ca cel mai indicat ar fi sa discutati cu avocatul din oficiu, deoarece din experientele anterioare pentru asemenea fapte, ar putea si el la randul lui sa presupuna cum va fi pedepsita fapta......intre pedeapsa minima si cea maxima, in functie de convingerea intima a judecatorului.

Alte discuții în legătură

Legislatie infractiuni furt olanda , belgia ContSters262343 ContSters262343 Va rog sa imi spuneti daca cunoasteti legislatia cu privire la infractiunii de furt din magazine in Olanda si Belgia, furt din magazine sub 100 euro valoare, ... (vezi toată discuția)
Furt calificat: am fost surprins de jandarmerie luând banii căzuți din buzunarul unui om beat. În curând începe procesul, la ce mă pot aștepta? Mihaita556 Mihaita556 Acum un an mergan acasa la 2 dimineata in Cluj-Napoca am vazut un baiat dormind de betie in mijlocul trotuarului.M-am apropiat sa vad daca nu cumva a patit ... (vezi toată discuția)
Delapidare si fals mihaidinu mihaidinu sunt vinovat de delapidare si fals in acte(falsificare de chitante, facturi), suma este de 40000 ron, dc suma nu este depusa se poate ajunge la inchisoare? ... (vezi toată discuția)