avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea mea - cumparam impreuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea mea - cumparam impreuna

Am un apartament mostenire de la mama mea.
In cazul in care il vand si eu si sotul cumparam o alta casa impreuna, pot sa o pun numai pe numele meu?
Sau daca nu, noi fiind aproape pensionari, ce ar trebui sa fac ca copiii numai ai lui sa nu pretinda o parte de mostenire de la aceasta proprietate?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cameliaagafia , utilizator 08:24, 19 Septembrie 2012
Bunurile dobadite in timpul casatoriei se prezuma a fi bunuri comune, chiar daca pe contractul de vanzare-cumparare este trecut numai unul dintre soti... asta pana la o proba contrara ...:)

Dar, exista posibilitatea mentionarii exprese in contractul de vanzare-cumparare a faptului ca banii cu care se achizitioneaza bunul respectiv provin in mod exclusiv din vanzarea bunului propriu mostenit.
Da, puteţi, în condiţiile susmenţionate, fiindcă veţi menţiona provenienţa banilor , ca fiind valoarea obţinută pe apartamentul moştenit , pe care o înlocuiţi cu o altă valoare -noul imobil, dar şi dacă veţi încheia o convenţie matrimonială prin care să optaţi pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri, astfel casa , cumpărată cu banii dvs. va fi un bun propriu.
Copiii soţului dvs. nu vă vor moşteni pe dvs., în schimb soţul dvs. da, singur, dacă nu aveţi şi dvs. copii, sau alături de copiii dvs. Desigur că şi el va fi moştenit de copiii lui, după decesul său, astfel că , în final , tot la ei va ajunge casa dacă dvs. decedaţi prima, iar soţul vă moşteneşte , el singur, în lipsa altor rezervatari.Dacă soţul dvs. va deceda înaintea dvs. însă , copiii soţului nu vot putea beneficia de bunul dvs. propriu.
Se poate face conventie matrimoniala de separare bunuri si in timp ce esti casatorit? Unde?
La notariat se încheie această convenţie.
In acest caz casa cumparata se trece pe mine sau pe amandoi cu mentionari?

Alte discuții în legătură

Convenție matrimonială după căsătorie: pot fi trecute bunurile comune doar în proprietatea unuia dintre soți? alfa19 alfa19 Casatorie in noiembrie 2011. Comunitate legala. 1. Sotia a achizitionat in timpul casatoriei un spatiu comercial si un autoturism. Dorim ca aceste bunuri sa ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)
Ref. moșteniri și rezervatari im82 im82 Bună seara, Ref. moșteniri În cazul decesului unuia dintre soți, într-o familie care nu are copii, chiar dacă există un testament în beneficiul ... (vezi toată discuția)