avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de Alzheimer

Buna ziua.

As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema.
Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu Alzheimer acum 2 ani. De atunci este sub tratament si, initial, boala a evoluat lent.
Dupa moartea tatalui si fratelui meu, s-a facut succesiunea. Mama a dat renuntare la mostenirea dupa fratele meu si a ramas doar proprietarea a jumatate din apartamentul lor, iar cealalta jumatate este a mea. La notar mi-a facut o procura cum ca eu pot sa ma ocup de vanzarea sau inchrierea apartamentlui la care amandoi suntem proprietari
Imediat dupa moartea tatalui meu, din cauza socului, boala a evoluat rapid asa ca de cateva luni mama are nevoie de insotitor permanant. Poate avea grija de ea intr-o oarecare masura, dar pentru siguranta, prefer sa fie insotita. Ea se afla acum in locuinta pe care i-am pus-o la dispozitie, unde poate sta linistita si sa aiba o viata cat se poate de decenta in conditiile bolii ei.
Intrebarea mea este urmatoarea: in conditiile in care rude apropiate nu mai exista (doar sora si nepoata ei), poate cineva sa conteste o posibila vanzare a apartamentului unde este co-proprietara?
In cazul in care mama semneaza un act de instrainare a jumatatii ei (ipotetic), pot contesta? Pe ce baza?
Cum pot sa devin tutorele ei?
Am nevoie sa pot lua decizii pentru ea pentru ca are multe momente in care nu asculta de persoana care are grija de ea si trebuie sa ma impun (sa accepte ajutorul cuiva, sa vina periodic la medicul de specialitate etc). Medicul ne-a comunicat ca va veni momentul in care va trebui internata si imi este teama de interventia unor persoane din exterior (sora, nepoata sau prietenii ei) care o pot influenta pe mama sa nu accepte varianta unui centru de ingrijire specializat.

Ce variante am?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Alexandru Sfarlogeanu , utilizator 17:32, 11 Octombrie 2018
puteti deveni tutorele ei print-o decizie de infiintare a curatelei de catre insntanta, la carerea dvs. In felul acesta dvs puteti deveni curatoarea mamei si implicita sa-i instrainati partea daca doriti. Daca mama dvs instraineaza intre timp partea sa puteti sa contestati actul printr-o actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului pe motiv de lipsa de consimtamand valabil exprimat. Ooricine poate contestat o astfel de instrainare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimat forumist,

În dovedirea lipsei consimţământului, în anumite condiţii, lipsa totală a discernământului poate constitui o eroare-obstacol în reprezentarea efectelor actului juridic încheiat, astfel instanţei de judecată îi este lăsată posibilitatea administrării probelor, în astfel de cauze fiind relevantă proba cu expertiză psihiatrică, probă solicitată de către reclamanţi ân această cauză.

Vă redau o speță a ÎCCJ, pe vechiul Cod Civil.
"Capacitatea de a contracta cât şi consimţământul valabil al părţii care se obligă, sunt potrivit dispoziţiilor art.948 C.civ. şi ale prevederilor explicite din Decretul nr.31/1954, condiţii esenţiale pentru valabilitatea actelor juridice, lipsa oricăreia dintre ele fiind sancţionată cu nulitatea.

Aşa fiind în prezenţa  dovedirii fără echivoc a lipsei discernământului părţii la data facerii actului din cauze de boală, nu se poate concepe existenţa consimţământului valabil ca expresie a libertăţii de voinţă.
Or, în cauză,  concluzia a fost impusă pe baza constatărilor ştiinţifice medico-legale constante, întemeiate pe acte medicale oficiale întocmite în succesiunea bolii, analizate şi atestate prin Raportul de constatare medico-legală întocmit de Institutul de Medicină Legală  - Laboratorul Exterior Cluj, prin Expertiza medico-legală psihiatrică eliberată de aceeaşi instituţie cât şi prin Raportul de noua expertiză medico-legală a Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, prin lămurirea tuturor aspectelor referitoare şi la momentul  abolirii discernământului bolnavei, plasat oricum înaintea datei de 25 ianuarie 1999."

ÎCCJ, Secţia civilă, Decizia nr.51 din 15 ianuarie 2003

Pe Noul Cod art fi incidente, printre altele prevederile Art. 1204 și următoarele.

Art. 1205 Noul Cod Civil, Lipsa discernământului, prevede:

(1) Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.
(2) Contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicţie poate fi anulat dacă, la momentul când actul a fost făcut, cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute.



Cu stimă
Bogdan OLARU a scris:

puteti deveni tutorele ei print-o decizie de infiintare a curatelei de catre insntanta, la carerea dvs. In felul acesta dvs puteti deveni curatoarea mamei si implicita sa-i instrainati partea daca doriti. Daca mama dvs instraineaza intre timp partea sa puteti sa contestati actul printr-o actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului pe motiv de lipsa de consimtamand valabil exprimat. Ooricine poate contestat o astfel de instrainare.


Curatela - instituţie diferită de tutelă - este atît de limpede definită de Codil civil în privinţa puterilor curatorului, încît nici nu poate fi vorba despre vînzarea de către curator a bunurilor celui pe care îl reprezintă şi căruia îi administrează averea:

Cazuri de instituire

Art. 178. - În afară de cazurile prevăzute de lege, instanța de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice, o persoană, deși capabilă, nu poate, personal, să își administreze bunurile sau să își apere interesele în condiții corespunzătoare și, din motive temeinice, nu își poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deși capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;

Efectele curatelei

Art. 181. - În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacității celui pe care curatorul îl reprezintă.

Conținutul curatelei

Art. 183. -
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepția cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanța de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile și obligațiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanța de tutelă poate stabili limitele mandatului și poate da instrucțiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.


Nici numirea curatorului special nu este o soluţie, avînd în vedere prevederile aceluiaşi cod:

Numirea unui curator special

Art. 167. - În caz de nevoie și până la soluționarea cererii de punere sub interdicție judecătorească, instanța de tutelă poate numi un curator special pentru îngrijirea și reprezentarea celui a cărui interdicție a fost cerută, precum și pentru administrarea bunurilor acestuia.



Nici măcar instituirea tutelei nu dă dreptul tutorelui să înstrăineze bunurile interzisului fără a obţine autorizarea necesară. O spune art.144 cu referire la tutela minorului, articolul fiind aplicabil şi în cazul interzisului judecătoresc:


Art. 144. -
(1) Tutorele nu poate, în numele minorului, să facă donații și nici să garanteze obligația altuia. Fac excepție darurile obișnuite, potrivite cu starea materială a minorului
(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie și autorizarea instanței de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărțeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunțe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum și să încheie în mod valabil orice alte acte ce depășesc dreptul de administrare


Cît priveşte nulitatea absolută invocată ca sancţiune a actului, ea este, de fapt, una relativă. Actul este doar anulabil, şi nu nul absolut.

Va multumesc foarte mult pt amabilitate si raspunsurile ample.

NUmai bine, va doresc
Buna seara.
Ma aflu intr-o situatie asemanatoare. Sa inteleg ca daca bolnavul se Alzheimer semneaza un act de instrainare a unei proprietati ce ii apartine, atata timp cat acel act nu este contestat de nimeni el este perfect valabil si devine anulabil doar daca cineva depune o contestatie?

Alte discuții în legătură

Persoana pensie caz de boala poate sa vanda propietatea mariuscilin mariuscilin buna ziua am gasit o garsoniera si cumparatoru spune ca este pensionat pe caz de boala nu a vrut sa spuna ce el a dobandit garsoniera prin succesiune si ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)