avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata expertiza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata expertiza

Buna ziua,
am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize contabile .
Expertiza este in curs de desfasurare si dna. expert a facut o factura de avans care a fost introdusa in lista de plata a lunii aug. 2012 . Surpriza ...o parte din locatari (asta insemnand 5-6 )nu vor sa plateasca aceasta expertiza .
Ce putem face? Va rog un sfat ...( eu cred ca nu-i putem exonera pe unii de la aceasta plata -expertiza a fost hotarata deoarece vreo 7 ani nu am avut cenzor, si s-au perindat vreo 3 administratori intre care nu s-a facut nici macar PV. de predare -primire, iar aceasta expertiza ne va ,,lumina" perioada 2005- 2012 inclusiv luna iulie)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: popem , utilizator 16:16, 7 Octombrie 2012
Art 24 *4 din L nr 230/2007 Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala,precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari

Pe principiul minoritatea se supune votului majoritatii,urmeaza ca pretul exepertizei contabile sa fie impusa tuturor proprietarilor pe lista de intretinere
Daca unii proprietari isi vor asuma responsabilitatea sa nu achite,respectiv sa nu respecte hotararea adunarii generale,respectivele sume vor fi inregistrate cu titlu de restanta,la care asociatia de proprietari ,in temeiul disp art 49 din L nr 230/2007 are dreptul dupa decaderea termenului stabilit sa aplice penalitati
Neachitarea in termenul stabilit a sumelor cu titlu de restanta,conduce la dreptul asociatiei de proprietari la actionarea in justitie a celor rau platnici,cu impunerea de cheltuieli de judecata
Buna ziua

O problema asemanatoare am si eu

Asociatia de proprietari ma chemat in instanta pentru recuperarea unor datorii in perioada
noiembrie 2010-decembrie 2011, plus penalitati .
Am depus intanpinare si am specificat instantei ca nu sunt de acord cu sumele si penalitatile calculate .
Instanta a hotarat efecuarea unei expertize financiar - contabile fiind suportata de catre asociatie , onorariul raportului de expertiza fiind provizoriu .
Presedintele de asociatie nu a fost de acord sa se plateasca experiza asa ca judecata sa suspendat in temeiul art 155 alin 1 c.pr civ .
A mers la fiecare apartament si a spus proprietarilor ca eu am cerut ca membri proprietari sa imi plateasca expertul, fapt eronat deoarece eu ca si cei de la asociatie avem dispozitia instantei.
am cerut instantei repunerea pe rol, sa dat un termen si m-am prezentat cerand ca eu sa platesc expertul pentru a lamuri situatia creata .
Instanta in data de 05 07 2012 a dispus :
retinand ca in continuare reclamanta nu a achitat onorariul de expert , va respinge cererea de repunere pe rol a cauzei si va mentine suspendarea .
In aceasta situatie in care asociatia de proprietari nu vrea sa indeplineasca sarcina inpusa de catre judecator , eu ce sa fac ?
La debitul care il aveam se aplica penalitati in continuare , am cerut asociatiei intrunirea unei sedinte pentru a clarifica situatia mea dar sa discutam si alte situatii ce privesc bunul mers ,deoarece in acest an nu sa tinut nici o sedinta , iar presedintele este foarte ostil cand aude de sedinta .
mentionez faptul ca majoritatea doresc sa se tina o adunare a asociatiei de proprietari , dar nu fac nimic in acest sens fiindule frica sa ni-i incarce la plata regiei . .
Ce pot sa fac in continuare pentru a demonstra ca am fost incarcat cu sume pe care nu le datoram .
In cazul in care nu voi plati debitul datorat ce sa va intanpla ?

Procesul va ramane suspendat pana cand se va perima, astfel incat asociatia degeaba v-a dat in judecata, daca nu poate obtine o solutie favorabila.

Probabil ca presedintele o sa se mai gandeasca si poate ii vine gandul cel bun, ori recalculeaza penalizarile si va arata cum le-a calculat, ori...ramane asa cum e acum.

Oricum, nu are ce sa va faca daca nu admite expertiza. V-a dat degeaba in judecata.


popem a scris:
Asociatia de proprietari ma chemat in instanta pentru recuperarea unor datorii in perioada
noiembrie 2010-decembrie 2011, plus penalitati .
Am depus intanpinare si am specificat instantei ca nu sunt de acord cu sumele si penalitatile calculate .
Instanta a hotarat efecuarea unei expertize financiar - contabile fiind suportata de catre asociatie , onorariul raportului de expertiza fiind provizoriu .
Presedintele de asociatie nu a fost de acord sa se plateasca experiza asa ca judecata sa suspendat in temeiul art 155 alin 1 c.pr civ .

Scuzati-ma dar este fara logica.
Daca restantierul nu recunoaste debitul, contesta in fata instantei sumele solicitate de asociatie, la cererea sa, la cererea restantierului instanta poate desemna un expert pentru realizarea expertizei judiciare. Instanta solicita, in acest scop, ca restantierul sa precizeze obiectivele expertizei (ce anume sa verifice, ce sa calculeze...). Plata expertizei cade in sarcina restantierului, a celui care a solicitat-o si nu in sarcina asociatiei de proprietari.
Este normal ca presedintele asociatie, atat timp cat nu plateste asociatia, sa fie de acord cu realizarea expertizei si sa puna la dispozitie expertului documentele cerute de acesta pentru intocmirea raportului de expertiza.
Este normal ca presedintele sa nu plateasca onorariul provizoriu la expertului pentru ca nu cade in sarcina asociatiei.
Dar pot fi si exceptii. De exemplu, am avut un proces in care restantierul a contestat suma si-a solicitat efectuarea unei expertize judiciare. S-a desemnat in aceeasi sedinta expertul, s-a stabilit onorariu ce trebuia achitat de restantier si s-a dat termen peste 45 de zile cand se va depune raportul de expertiza. La termenul stabilit, instanta a constat ca restantierul nu a achitat onorariul expertului iar acesta nu a intocmit raportul de expertiza. Atunci presedintele asociatiei, pentru a nu lungi boala (restantierul mai gasea vreo scuza sau motiv sa amane inca judecata), deci presedintele a precizat instantei ca achita asociatia acel onorariu si-l solicita ca si cheltuieli de judecata in final. In aceeasi zi asociatia a achitat onorariu expertului. In 2 saptamani expertul a depus raportul iar la termenul urmator judecatorul a stabilit ca restantierul trebuie sa plateasca restantele, penalizarile plus expertiza.
In doua luni s-a redactat hotararea cu motivatie si restantierul a achitat tot de teama investirii cu formula executorie si executare silita.

Repet, nu cred ca se intampla ca expertiza sa fie solicitata in instanta de una din parti iar instanta sa impuna plata onorariului provizoriu celeilalte parti. Cine solicita, acela plateste.
In final, da, e altceva. Atunci judecatorul poate hotari cine si cat suporta din aceste cheltuieli prin horararea ce o pronunta.
I-mi cer scuze , dar domul adriantot nu a inteles
Asociatia ma chemat in instanta pentru o restanta , eu am inaintat o intanpinare , instanta a hotarat ca sa dovedeasca asociatia ca sumele sunt reale , asociatia nu a vrut sa plateasca onorariul catre expert drept pt care eu am cerut repunere pe rol .
La data stabilita instanta a spus ca nu eu am chemat asociatia in judecata drept pentru care ramane in sarcina ei sa dovedeasca faptul ca sumele sunt reale , deci sa plateasca expertiza .In aceasta situatie , ce sa fac ?

Alte discuții în legătură

Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de proprietari redialboss redialboss Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Asociatia de proprietarii m-a chemat in instanta pentru ... (vezi toată discuția)
Perimarea procesului popem popem Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un raspuns Situatia se prezinta asfel : In urma cu ... (vezi toată discuția)