avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca

Buna ziua,

Asi dori sa-mi spuneti daca in conditiile date mai jos pot beneficia de ajutor de somaj:

"Avand in vedere reducerea volumului de comenzi si contracte, va facem cunoscut ca de la data prezentei, sunteti in preaviz de 20 de zile lucratoare, timp in care va aprobam desfacerea contractului de munca, cu acordul partilor, conform art. 55 "b" din Codul Muncii.
In caz contrar dupa expirarea perioadei de preaviz, vi se va desface contractul de munca in conditiile art. 65 alin. 1 din Codul Muncii, urmand sa beneficiati de dispozitiile legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea fortei de munca."

Mentionez ca am semnat acest preaviz.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:17, 24 Ianuarie 2009
Pentru incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. nu se acorda preaviz.

Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Beneficiati de somaj numai daca indepliniti si conditia stagiului minim de cotizare prevazut de Legea nr.76/2002, si anume : sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

In instiintarea pe care am primit-o si am semnat-o scria exact ce am citat in mesajul anterior. Din cauza ca erau 2 articole din CM eram si eu derutata.
Daca am stagiul de cotizare prevazut de legea 76/2000 primesc sau nu ajutor de somaj?
Da, beneficiati de indemnizatia de somaj intrucat indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea acesteia (este vorba de stagiu minim de cotizare si de incetarea c.i.m. in baza art65 alin.1 C.mun.)
Efectuati preavizul de 20 de zile lucratoare si nu solicitati incetarea contractului de munca prin acordul partilor (art 55 lit b).
In acest fel, avand stagiul de cotizare prevazut de legea 76/2000 veti beneficia de ajutor de somaj.
angajatorul incearca sa fie in legalitate,deaceea va spune ca dupa preaviz puteti intra in somaj.da puteti dar numai daca nu semnati cu art55b care inseamna desfacerea cim cu acordul partilor.
dupa preaviz ,daca doriti sa intrati in somaj trebuie sa semnati doar desfacerea cim cu art.65(1) .
concluzionand ,angajatul vrea sa fie in legalitate scriptic,dar dupa cum pune problema in fata dumneavoastra ,ar dori sa va si insele.
lui iar conveni sa plecati cu 55b.

Alte discuții în legătură

Legea 76/2002 monik monik buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale? cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Concediere in caz de desfiintare a postului clandy clandy Buna ziua! Ma poate ajuta cineva? Am fost anuntata de firma la care lucrez ca se desfiinteaza toate posturile din firma. In acelasi timp am primit si un acord ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)