avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Libertate in scoli sau nu?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Libertate in scoli sau nu?

Sunt eleva in clasa a XII-a la un liceu prahovean. De ani de zile, scoala a tinut portile deschise catre toti elevii si vizitatorii (monitorizandu-se cine intra/iese din scoala). Anul acesta s-a schimbat directiunea si astfel s-a propus in cadrul Consiliului ca noi, elevii, sa fim inchisi in scoala. Porti inchise, usi inchise. Avem voie sa iesim numai cu bilet de voie de la diriginte, iar daca dirigintele nu este in scoala, putem sa si lesinam, ca nu ne baga nimeni in seama.
Intrebarea mea este daca exista o lege care sa interzica sau macar sa impiedice acest lucru?
Argumentele PRO ar fi : Nu s-ar mai chiuli si...cam atat.
Argumentele CONTRA:
-In incinta scolii exista doar doua magazine (patiserii) cu preturi piperate si numai cu produse semipreparate (coca bagata in cuptor)
-Clasele a XI-a si a XII-a nu mai fac parte din cadrul invatamantului obligatoriu.
-Parintii au fost rugati sa voteze aceasta masura, iar cativa diriginti i-au obligat sa voteze "DA".
-Vis a vis de scoala noastra (trecem un drum de vreo 4 m ) exista 2 magazine care vand lucruri mai normale (fructe, apa, sandwich-uri facute pe loc, xerox), iar daca noi vom fi inchisi in scoala, in afara faptului ca acele magazine vor da faliment, noi vom muri de foame.

Sper ca nu v-am plictisit cu problema aceasta adolescentina, dar simtim nevoia de libertate. Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: eraz , utilizator 19:56, 6 Octombrie 2012
Situatia pe care o povestesti este valabil in peste 90% din liceele din tara asta. Nu sunteti singurii.

Nu sunteti sechestrati, daca aveti probleme medicale, de familie, bine motivate, puteti pleca cu un bilet de voie de la profesorul de serviciu.
Portile sunt inchise pentru siguranta voastră, pentru a evita chiulul, pentru a evita să fiti loviti de masini pe străzi în timpul orelor când voi umblati prin altă parte, etc.

In privinta patiseriilor, acestea au un contract cu scoala, aceasta din urmă putând impune o limita de pret.

Daca nu ma insel, in perioada aceasta la nivelul întregi tări se organizeaza alegeri pentru Președintele Elevilor, acesta fiind reprezentantul direct al elevilor si membru in Consiliul de Administratie (statut de observator, din pacate) și care poate impune scolii anumite actiuni. Daca nu sunteti capabili sa alegeti un președinte și un Consiliu al Elevilor care sa va reprezinta cu adevarat interesele, mergeti la Consiliul Judetean al Elevilor si solicitati interventia lor. Sunt mandru sa spun ca CJE-urile si CNE-ul chiar are reprezentativitate si influenta la nivel de ISJ-uri.
Cam asa sunt si parintii vostri la serviciu :)
Iar de foame nu se moare asa usor, un sandwich ar rezolva problema.
Initial m-am abtinut sa comentez.
Regulie de acces impuse trebuiesc respectate, in situatii contrare apar derapajele.

Un obiectiv care are garduri multiple de sarma ghimpata si este pazit permanent cu arme letale, nu este o inchisoare pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in mod constant si obisnuit in interiorul acestui perimetru.

Chiar si persoanele private de libertate se considera a fi libere in adancul spiritului si gandurilor lor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
eraz, utilizator
O usa, sau o poarta, permanent deschisa, nu ofera satisfactia libertatii depline, nici la intrare, si asemenea la iesire. Este o simpla trecere cu prag vazut sau neobservat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privarea de libertate....in scoli AlexMihus AlexMihus As vrea sa va intreb daca este legala \\\\"sechestrarea\\\\" elevilor in institutiile de invatamant. In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar manolachealex manolachealex Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ... (vezi toată discuția)