avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proiect de lege privind gratierea unor pedespe si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Proiect de lege privind gratierea unor pedespe si amnistierea unor infractiuni

Conform unui proiect de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse", depus la Cameră de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pedepsele cu închisoarea de până la şase ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce pedepsele/infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la patru ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. Iniţiativa legislativă a celor doi deputaţi prevede, totodată, şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare. De asemenea, proiectul legislativ prevede graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între şase şi opt ani inclusiv, graţierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între opt şi 10 ani inclusiv. Proiectul de lege prevede că de la aceste graţieri şi amnistieri sunt excluşi cei recidivişti prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă. Cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu beneficiază de prevederile acestui proiect de lege. De asemenea, cei care au săvârşit infracţiuni prevăzute de Legea siguranţei, de Legea combaterii evaziunii fiscale şi de Legea privind combaterea traficului şi consumului de droguri nu pot beneficia de aceste prevederi ale proiectului de lege.
Proiectul de lege prevede că persoanele graţiate care, în curs de trei ani, săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapa stabilită şi pedeapsa graţiată.

Proiectul de lege are numărul de înregistrare 331/2012, fiind adresat Biroului Permanent al Camerei în data de 2 octombrie. În expunerea de motive a proiectului de lege cei doi iniţiatori argumentează necesitatea adoptării unor astfel de reglementări legale prin necesitatea oferirii posibilităţii ca persoanele condamnate care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare să beneficieze de clemenţa legiuitorului. Un alt argument invocat de iniţiatori se referă la ameliorarea supraaglomerării penitenciarelor.


[ link extern ] ...
Cel mai recent răspuns: simbar , utilizator 11:46, 24 Septembrie 2013
Manevra electorala a USL-ului prin care urmaresc castigarea voturilor, din partea familiilor celor condamnati!
Si cu siguranta aceasta initiativa nu va deveni lege.Deci o mare pacaleala pentru cei condamnati.
Aceasta discutie initiata de @ este cu adevarat sensibila, iar comentariile subiective, fara minim de comparatii si argumente impersonale, vor determina concluzii gresite si eronate, fara indreptarea sau corectarea acestora prin orice modalitate juridica sau de exprimare.

Proiectul de lege urmeaza cursul firesc si obligatoriu al PL.
Nu cunosc, ca el, la acest moment dat sa fie supus dezbaterii publice, asemenea oricarui Pl-x care trece prin PL si cu dezbatere publica., astfel ca forul Camerei decizionale sa poata aduce corectiile de rigoare (eventual)
De asemenea, consider ca nu toate postarille si comentariile obiectiv-adiacente trebuie considerate ca fiind "lipicioase" si inchise oricand si de catre oricare care are dreptul de a inchide oricand acest topic.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament

Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
@ eraz, am dorit doar să aduc la cunoştinţa utilizatorilor conţinutul acestui proiect de lege , întrucât utilizatorii au deschis topicuri şi au întrebat despre acest proiect, despre care auziseră la tv, şi în privinţa căruia aveau nelămuriri. În acest fel cei interesaţi vor putea fi informaţi clar, şi nu vor mai trebui să deschidă un topic separat.
Nu ştiu care va fi soarta proiectului, dacă va trece ori nu , şi mă abţin să comntez dacă ar fi bine să treacă , dacă ar fi oportun, dacă există interese electorale, etc.
este un ,,lipicios,, pentru a putea fi vizualizat şi a nu se pierde printre subiectele care vor mai fi deschise.
Mulţumesc pentru înţelegere, o zi cât mai bună.
Sincer, la prima \"vedere si citire\" a acestui topic, as fi vrut sa comentez prezenta initiativa legislativa in comparatie cu Decretul nr. 5/1963 al Consiliului de Stat, act normativ care este gestionat de Arhivele Nationale ale Statului si al carui continut nu il pot accesa pe net, iar extrem de putine persoane ti-l pot remite prin MP.
Situatiile, conditiile, factorii restrictivi si motivanti, precum si argumentarile obiective impuse de starea societatii la un moment dat , pot fi identice, asemanatoare sau caracteristice unei perioade trecute/prezente, cu referire la nivelul anilor '60 sau 2012.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
eraz, utilizator
remus11 a scris:

Manevra electorala a USL-ului prin care urmaresc castigarea voturilor, din partea familiilor celor condamnati!
Si cu siguranta aceasta initiativa nu va deveni lege.Deci o mare pacaleala pentru cei condamnati.USL nu e de acord cu proiectul de lege propus de Madalin Voicu. Cred ca ar pierde mai multe voturi din partea celor care nu sunt de acord cu proiectul de lege decat ar castiga din partea familiilor celor condamnati.

Alte discuții în legătură

gratierea unor pedepse elelnacristina elelnacristina am vazut la tv ca sa propus o lege ca anumitor persoane private de libertate li se va gratia pedeapsa...imi poate explica cineva ??? multumesc (vezi toată discuția)
Legea gratierii cedo cedo As dori sa stiu daca adoptarea Legii gratierii propusa de deputatul N.Paun, implica si reducerea pedepselor care fac parte din exceptiile de la ... (vezi toată discuția)
Gratiere, amnistie oltul oltul o persoana care a fost condamnat definitiv la 3 ani 8 luni inchisoare pentru inselaciune va beneficia de legea gratierii? (sigur daca va fi votata ... (vezi toată discuția)