avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare chiriasi

Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca intr-o asemenea situatie ei au obligatia sa elibereze locuinta in maximum 10 zile de la data incalcarii acestuia?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 12:27, 11 Octombrie 2012
Conform art. 1830 Cod civil, in cazul in care, fara justificare, una dintre partile contractului de inchiriere nu isi executa obligatiile nascute din acest contract, cealalta parte are dreptul la rezilierea contractului.
Conform art. 1831 Cod civil, daca prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriasului se face in baza unei hotarari judecatoresti.



in acest caz, obligatia presupunea achitarea chiriei la timp, lucru care nu s-a intamplat. In aces scop exista o mentiune expresa in contract, precum ca acesta se reziliaza automat si locuinta trebuie eliberata in maximum 10 zile (care au trecut deja). Imi puteti spune care este solutia legala de a-i evacua imediat (mentionez ca este vorba despre rea vointa)?
Multumesc.
Dupa cum ati formulat in primul mesaj este stipulata obligatia de a parasi in 10 zile locuinta pentru neindeplinirea unei obligatii contractuale. Insa avand in vedere ca chiriasul nu isi indeplineste nici aceasta obligatie trebuie sa faceti aplicabilitate a art. 1831 Cod civil. In principiu actiunile in evacuare sunt scurte ca termen.
pentru a intelege mai bine in ce pozitie ma aflu va dau cateva detalii:

- contractul a fost semnat pt 1 an, insa dupa 2 luni chiriasul a anuntat ca vrea sa se retraga;
- pentru a nu pierde garantia (conform contractului trebuia sa anunte cu 2 luni inainte), a decis sa ramana inca 2 luni: pentru prima a achitat chiria, iar pt a 2-a am convenit verbal ca va achita integral doar cheltuielile existente si viitoare (insemnand intretinere pentru care afisarea se face cu 2 luni mai tarziu - la valoarea din luna Iulie, curent, etc) pana pe 25.09.12;
- astfel ar fi urmat la 25.10.12 sa reziliem contractul amiabil;
- cheltuielile nu au fost achitate, in consecinta sunt nevoit sa actionez;
- daca nu ii pot evacua cu ajutorul politiei printr-o simpla plangere, ce as putea obtine ca daune in instanta avand in vedere ca ei imi genereaza in acest fel pierdere pt ca nu platesc si totodata pentru ca eu nu pot inchiria apartamentul catre altii in acest timp?

Multumesc
Rezilierea contractului Art. 1.830
(1) In cazul in care, fara justificare, una dintre partile contractului de inchiriere nu isi
executa obligatiile nascute din acest contract, cealalta parte are dreptul la rezilierea
contractului.

Evacuarea chiriasului Art. 1.831
(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriasului se face in baza unei hotarari
judecatoresti.
(2) Chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contract pana la data eliberarii
efective a locuintei, precum si la repararea prejudiciilor de orice natura cauzate
locatorului pana la acea data.


Conform prevederilor acestor texte de lege din NCC, pentru evacuarea chiriașului aveți nevoie de o hot judecătorească.
Puteți introduce o acțiune în rezoluțiunea contractului de închiriere - conform art. 1830 alin. 1 și concomitent cu aceasta faceți și o cerere de evacuare - conform art. 1831 alin. 1.
Conform art. 1831 alin. 2 chiriașul va fi obligat la plata chiriei până la data la care va fi evacuat. CU privire la plata acestei chirii îl veți putea executa silit.

Referitor la despăgubile pe care le-ați putea solicita, acestea se referă la recuperarea daunelor produse prin lipsa de folosință a imobilului respectiv. Aceste daune vor trebui dovedite de cel care despăgubirile respective.

PS
Toate aceste prevederi se aplică dacă spațiul închiriat are destinația de locuință.
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Clauza contract de inchiriere spatiu comercial intre doua societati trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Care ar trebui sa fie clauza specificata intr-un contract de inchiriere spatiu comercial intre doua s.r.l.uri, ca in caz de neplata a chiriei, ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)