Buna ziua,
Deschid acest subiect la o zi dupa promulgarea OUG124/2011 si, in lipsa unei metodologii de aplicare ( vezi HG 52/2011 pt. OUG 111), vin cu urmatoarele intrbari referitoare la unele aspecte din Ordonanta:
1.
"Subcomisia pentru protectia copilului din cadrul Comsiei pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor a anuntat, intr-un document de presa remis redactiei noastre saptamana trecuta, ca legea prevede, totodata, si acordarea stimulentului de insertie pentru persoanele care au optat pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. "Acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru intre nevoia parintilor de a fi aproape de copil in primii ani de viata si reintegrarea mai rapida pe piata muncii", se precizeaza in comunicat."
Intrebare: Daca mama a optat in iunie 2011 pt. concediu de 2 ani, acum, in baza acestei OUG, la varsta de 1 an si 3 luni a copilului, aceasta poate primi stimulentul de insertie daca revine la munca?
2.
"Acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor in care persoana se afla cu un copil in perioada de concediu si indemnizatie in baza OUG nr.148/2005 si naste/adopta/ia in plasament sau tutela un copil, in baza OUG nr.111/2010. Aceasta reglementare va avea efecte doar pentru situatiile aflate in plata sau pentru cele care se vor produce dupa adoptarea legii;"
Intrebare: Ce inseamna "situatiile aflate in plata"?
Pentru a intelege sensul intrebarii mele va voi explica situatia mea: am avut o perioada de suprapunere de 4 luni, in care pentru copilul cel mic nu am primit indemnizatie ( pentru ca, bineinteles, el cele 4 luni a trait decat cu aer si apa de la robinet), acum sunt inca in plata cu indemnizatia celui mic si vreau sa stiu daca situatia mea poate fi considerata " in plata" conform OUG124/2011 sau "in plata" se refera doar la situatiile de suprapunere existente la momentul promulgarii OUG124?
Cu speranta ca m-am facut inteles, astept cu nerabdare pareri, sfaturi, raspunsuri!
Multumesc!
Art.1 si art.2 din OUG 111/2010, sunt elogvente,drepturile care se acorda persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu 01.01.2011. Art.9 alin 6, din OUG 111/2010, clarifica acordarea suplimentului de 600 lei, acordat in cazul suprapunerii situatiilor de natura a genera dreptul de ICC.
D-na Horvath copiii mei sunt nascuti, unul inainte de 01.01.2011 si unul dupa, asadar, OUG 111/2010 nu este deloc elocventa pentru situatia mea, lamurirea a venit ulterior prin HG 52/2011 care spunea ca, pe perioada suprapunerii, nu pot beneficia de suplimentul de 600 de lei! Sper doar ca, in urma modificarii OUG 124/2011 , sa pot incasa cei 600 de lei pentru perioada de suprapunere, fiind inca in plata cu indemnizatia pentru cel mic, cel pentru care nu i-am putut incasa initial!
Multumesc pentru raspuns!
Intradevar d-le Tudor, trebuie sa asteptam publicarea, oricum caracterul retroactiv al situatiei mele va fi lamurit atunci cand va fi explicata clar exprimarea " situatiile aflate in plata" din textul ordonantei! Din punctul meu de vedere, subiectiv, ce-i drept, consider ca faptul ca inca ma aflu in plata cu indemnizatia celui mic poate fi interpretat ca " situatie aflata in plata" din textul ordonantei citat mai sus de mine!
Multumesc pentru raspuns!