avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... creditul bancar - solutii in situatie de criza
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

creditul bancar - solutii in situatie de criza

Buna seara,

Cu permisiunea Dvs, am sa va intreb daca stiti sa existe vreo sansa de a gasi o solutie amiabila de a putea duce la bun sfarsit un contract ipotecar si/sau unul de nevoi personale cu ipoteca in urmatoarele circumstante:

1. contract in CHF, semnat in 2008, in varf de elan financiar pentru perioadele maxime disponibile la data in cauza;
2. curs valutar la data semnarii contractului: circa 2RON/CHF;
3. curs valutar actual: circa 3,77RON/CHF;
4. valoare de piata a imobilului redusa in 2012 cu circa 40% fata de data contractarii creditului (chiar si in conditiile unei investitii substantiale ulterioare);
5. posibilitati de inchiriere reduse in 2012 la valori mai mici cu circa 40% fata de 2008;
6. 4 ani de concediu de crestere a copilului (2 copii) inceputi cu indemnizatie maxima, circa 4000RON/luna - redusa de stat la 3600, apoi la 1200RON/luna pentru al 2-lea copil (sumele sunt aproximative);
7. reducerea venitului celui de-al 2-lea parinte de circa 5 ori, ca urmare a dificultatilor financiare ale angajatorului din ultimele 4 luni;
8. istoric de plati cu intarzieri de maximum 15 zile timp de putin peste 4 ani;
9. comisioanele bancare, cumulate cu dobanda, reprezinta circa 60% din valoarea unei rate;

In asemenea conditii, in care se presupune ca odata cu semnarea unui contract banca si clientul sau au devenit parteneri de afaceri, iar circumstantele se schimba dramatic in urma evolutiei conditiilor generale din ultimii 4 ani, fara a exista vreo vina sau macar vreo posibilitate de a influenta in vreun fel lucrurile din partea clientului, lasand la o parte aspectul etic si/sau moral al situatiei in sine (sens in care nu imi imaginez ca putem avea vreo pretentie de la vreo banca, vreodata), exista oare vreo modalitate prin care creditorii sa fie obligati la randul lor sa participe intr-un fel la efortul multiplicat de 4 ori sau chiar mai bine al clientului lor?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ella2012 , utilizator 12:35, 18 Octombrie 2012
Buna seara
NU, creditorii nu pot fi obligati decat sa respecte contractul pe care l-ati semnat impreuna, sau sa renunte la unele clauze abuzive(considerat abuzive). de ce? pentru ca asa e corect!
Va dau un exepllu::
In 2002 se dadeau credite in USD, la contractarea creditului dolarul ajunsese la 37-38 lei. La nici un an dolarul ajunsese la 32 lei, au fost clienti care echivalent in lei nu au platit nici creditul initial, nu mai vorbim de dobanda! In perioada 2002-2007 salariile au crescut, indemnizatiile au crescut, dar dobanda stipulata in contract a ramas aceiasi sau daca-mi amintesc bine chiar a scazut. Banca dolari a dat dolari a luat.
Acum francii imprumutati de d-vstra, de mine, de altii sunt luati cu imprumut de la alte institutii financiare franci au luat bancile franci trebuie sa dea inapoi indiferent ca in lei inseamna un leu sau patru leu francul.
Tinand cont ca situatia prezenta este destul de grea, bancile au cautat si gasit modalitati de a usura cat de cat situatia clientilor(ne obligate), pe termen scurt sase lun max doi ani, pentru depasirea unor situatii extreme: somaj, scaderea salariilor etc.(e interesul bancilor sa sustina clientii nu sa-i ingroape)
Luati legatura cu banca unde aveti creditul, solicitati un plan de reesalonare a principalului sau doar a dobanzii, pe o anumita perioada, si poate o sa va reveniti financiar si-n viitor poate va veti rezolva problemele financiare(ceea ce-mi doresc si mie :D).
Succes
Cu stima
buna ziua,

o mare parte din contractele de credit din perioada anterioara crizei, contin o multime de clauze abuzive printre care si comisioane pe care le puteti recupera precum si micsorarea ratei lunare ( rezultata ca urmare a eliminarii unor comisioane abuzive). Va sugerez sa cititi cu atentie contractul de credit si sa navigati pe net in vederea obtinerii de noi informatii.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a mai dat vreo lege sau se da cu privire la creditele in chf mateicamelia30 mateicamelia30 Am si eu un credit imobiliar ipotecar facut in franci in momentul in care am luat creditul mai exact 2007 chf =2,8 ron cu aproximatie acum rata la banca ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar Ale1980 Ale1980 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea problema. Inca de la inceput va scriu ca noi am fost neatenti si am crezut in banca \\"X\\" si in functionari. In ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar in franci elvetieni alissab alissab Buna ziua ! In iunie 2007 am luat un credit ipotecar in franci elvetieni pe 35 ani,ipotecand apartamentul pe care l-am cumparat.Am luat 65450 CHF, avand ... (vezi toată discuția)