avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit ipotecar in franci elvetieni
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit ipotecar in franci elvetieni

Buna ziua ! In iunie 2007 am luat un credit ipotecar in franci elvetieni pe 35 ani,ipotecand apartamentul pe care l-am cumparat.Am luat 65450 CHF, avand primele 3 luni perioada de gratie ,dupa care am platit 411 CHF rata lunara. Din iunie 2008 ratele la banca s-au facut 475 CHF, iar francul elvetian cand am luat noi creditul era 1.91 ron (in 2007) acum este 3.14 ron. Adica rata noastra in 2007 plateam aprox 900 ron acum la ora actuala platim aproape 1600 ron.Am inteles a crescut moneda #-o
Ne-am dus la banca am facut mai multe sesizari cerand sa ni se scada rata pentru ca nu mai avem posibilitatea sa o platim .Plus ca nu am fost de acord cu ordonanta 50 prin care am facut o cerere in scris.De fiecare data banca ne trimitea tot felul de povesti iar la sesizarea in scris pentru ordonanta 50 ni s-a spus ca chiar daca suntem de acord , chiar daca nu suntem ordonanta intra in vigoare oricum ...:O. Nu mai spun ca suma pe care o datoram bancii la ora actuala este de 66.000 Chf. Adica noi timp de 4 ani de zile am platit doar dobanda si comisioane ! Iar in apartament noi am investit aproape 12.000 euro luati din alta banca pe termen de 10 ani.
Intrebarile mele sunt : pot da banca in judecata pentru neluarea in seama a dezacordul nostru privind impunerea orodonantei 50 ?
Daca ajung in situatia sa nu mai pot plati ratele ce se intampla cu apartamentul?
Daca renunt la apartament acum imi pot recupera banii pe care i-am platit bancii pana acum?
Precizez ca noi am dat pe apartament 53.000 euro, am dat avans 25% adica 14.500 euro,iar restul i-am luat din banca in franci elvetieni.La ora actuala apartamentul pe piata nu ajunge mai mult de 45.000 euro cu toate imbunatatirile aduse de catre noi.
Multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra.

Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 23:26, 7 Aprilie 2011
Evident ca nu va puteti recupera banii, in cazul in care renuntati la apart.
Refuzul dvs privind modificarile pe care banca vi le a facut cf. OG 50 ( prin act aditional ) trebuia sa l transmiteti bancii pana la 28.02.2011 cf. legii prin care s a aprobat OG 50 si care a adus si modificari.In cazul in care ati respectat termenul banca trebuia sa aplice contractul in forma initiala, iar in cazul in care nu ati trimis refuz in termen, banca are dreptul sa aplice modificarile din actul aditional pe care vi l a prezentat cf. OG 50, doar in masura in care dvs. nu l ati contestat la vremea respectiva.Inteleg ca l ati contestat, deci banca nu putea sa l considere ca acceptat tacit. ( sper ca aveti refuzul, in forma scrisa, cu confirmare de primire din partea bancii )
Sfatul meu este ca inainte de a apela la instanta, sa mergeti la un birou de mediator autorizat ( informarea este gratuita ) si sa chemati reprezentantul bancii, in vederea incheierii unui acord de mediere, solutia fiind cea aleasa de parti, iar costurile fiind reduse, si cele materiale si cele psihice.
In cazul in care veti fi nevoit, sa recurgeti la instanta, va trebui inainte de a demara actiunea, sa consultati un avocat, care sa studieze actele ( contract, act aditional ) si sa va spuna, ce sanse aveti sa castigati si care ar fi costurile din toate pct de vedere.
Succes!
Buna ziua,
1,Eu nu inteleg ce anume nu v-a convenit in legaura cu OUG50/2010 (presupun ca despre aceasta este vorba)
2. Nici o banca nu are interesul sa ajunga la executare silita (sunt o gramada de costuri pe langa valoarea creditului) dar daca renuntati la apartament sau nu veti mai plati ratele (fie ca nu mai puteti, fie ca nu mai vreti) nu va veti recupera banii dintr-un motiv simplu, cu banii obtinuti din vanzarea apartamentului banca isi va acoperi creditul acordat, dobanzile, comisioanele,cheltuielile de executare si unde nu mai pui ca poate nu ii ajung banii luati pe apartament si atunci tot mai aveti de plata.
3. Exista, atunci cand oamenii nu pot plati, posibilitatea de diminuare a valorii ratei cu majorarea perioadei de creditare (din cate vad ati luat creditul pe 35 de ani, asa ca intrebati la banca daca aveti o astfel de posibilitate)
4.Un grafic de rambursare se imparte in credit curent, dobanda, comisioane. Creditul curent e creditul in suma de 65.450 CHF deci nu este normal ca dupa 4 ani sa aveti o datorie de 66.000 chf adica mai mare decat creditul luat ( daca nu cumva cei 66.000chf nu reprezinta credit+dobanda+comisioane )
Oricum executarea silita nu-i o solutie pt. nimeni asa ca eu sunt sigura asa cum v-a sugerat si doamna consilier juridic ca daca veti apela la un mediator autorizat sau veti fi mai insistent banca va va oferi o solutie agreata de ambele parti.
Bafta multa.
alissab a scris:

Am luat 65450 CHF, avand primele 3 luni perioada de gratie ,dupa care am platit 411 CHF rata lunara. Din iunie 2008 ratele la banca s-au facut 475 CHF,

Probabil din cauza euriborului CHF. Totusi sunt cam mari ratele mi se pare un imprumut cam piperat. probabil dobanda e destul de mare sau aveti un comision de administrare nesimtit.

iar francul elvetian cand am luat noi creditul era 1.91 ron (in 2007) acum este 3.14 ron. Adica rata noastra in 2007 plateam aprox 900 ron acum la ora actuala platim aproape 1600 ron.Am inteles a crescut moneda #-o

Irelevant. Nu are nici o importanta valoarea francilor in lei. Franci ati imprumutat franci trebuie sa returnati. 1000 de franci din 2007 sunt tot 1000 de franci si in 2011. Ca valoarea lor a crescut sau a scazut fata de alte monede e irelevant.


Ne-am dus la banca am facut mai multe sesizari cerand sa ni se scada rata pentru ca nu mai avem posibilitatea sa o platim .Plus ca nu am fost de acord cu ordonanta 50 prin care am facut o cerere in scris.De fiecare data banca ne trimitea tot felul de povesti iar la sesizarea in scris pentru ordonanta 50 ni s-a spus ca chiar daca suntem de acord , chiar daca nu suntem ordonanta intra in vigoare oricum ...:O.

In privinta ordonantei trebuie vazut exact ce s-a modificat in contract.

Nu mai spun ca suma pe care o datoram bancii la ora actuala este de 66.000 Chf.

Faptul ca aveti de dat o suma mai mare decat ati spus ca a fost imprumutul ma face sa cred ca de fapt dvs nu ati imprumutat 65450 CHF ci de fapt mai mult, si ati ramas in mana cu 65450 CHF dupa ce ati platit comisioanele(de acordare, dosar ..). Altfel este imposibil sa aveti un sold mai mare decat ati imprumutat.

Adica noi timp de 4 ani de zile am platit doar dobanda si comisioane

Nu e nimic anormal in acest lucru. Asa se intampla in contractatele de imprumut pe perioade mari de timp si la care dobanda e "maricica"


Intrebarile mele sunt : pot da banca in judecata pentru neluarea in seama a dezacordul nostru privind impunerea orodonantei 50 ?

Puteti da in judecata pe oricine daca sunteti indreptatita sa faceti acest lucru. Consultati un specialist pentru a vedea daca aveti argumente in favoarea dvs.

Daca ajung in situatia sa nu mai pot plati ratele ce se intampla cu apartamentul?

Se va ajuge la executare silita cu siguranta. Probabil in 2,3 ani de de la incetarea platilor. Poate si mai repede.

Daca renunt la apartament acum imi pot recupera banii pe care i-am platit bancii pana acum?
Precizez ca noi am dat pe apartament 53.000 euro, am dat avans 25% adica 14.500 euro,iar restul i-am luat din banca in franci elvetieni.La ora actuala apartamentul pe piata nu ajunge mai mult de 45.000 euro cu toate imbunatatirile aduse de catre noi.

Pe banca n-o intereseaza nici valoarea apartamentului si nici cat ati dat pe el. Banca stie doar ca v-a dat X franci elvetieni si interesul e e sa recupereze acei X franci plus dobanzile corespunzatoare si comisioanele. Drept urmare se va ajunge sa se execute orice bun aflat in posesia dvs(apartament, masina, alte proprietati, conturi in banca, etc) astfel incat datoria sa fie acoperita. Si daca nici in urma executari bunurilor datoria nu este stinsa se va pune proprire pe venituri(salariu, pensie, sau ce venituri mai aveti).
Intradevar situatia e grava.

Scaderea ratei se poate sau prin contractarea unui imprumut de refinantare in conditii mai avantajoase(dobanda si comisioane mai mici ...) Insa greu de crezut ca se poate realiza pentru ca va trebui sa puneti ipoteci evaluate la momentul actual la cel putin 66.000 de franci. Si binenteles trebuie sa fiti si eligibil adica sa aveti venituri suficiente pentru a contracta creditul.
O alta solutie, temporara, este negocierea cu banca in vederea amanarii/scaderii ratelor. Atentie ca in caz favorabil orice amanare/micsorare se va face doar pentru ratele de rambursat din sold, care sunt foarte mici. Ceea ce platiti dvs lunar in mare parte este dobanda. Aceasta va ramane neschimbata. Deci chiar si in caz favorabil platile lunare vor scadea destul de putin.
incercati o negociere cu finantatorul dvs si poate va propune o refinantare a acestui credit in moneda nationala. oricum, situatia dvs este destul de delicata, mai ales ca, perioada de creditare este destul de mare ca sa mai puteti spera la o reesalonare. nu cred ca, a abandona complet plata ratelor este solutia cea mai fericita, mai ales ca, mai aveti un alt credit angajat prin care ati realizat acele imbunatatiri ale apartamentului. mai devreme sau mai tarziu, daca se incepe executarea silita puteti pierde si alte bunuri pe care le mai aveti in proprietate. asa ca, incercati tot ceea ce este posibil sa platiti ratele, pentru a nu va expune si altor neplaceri ce pot fi generate.............#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit la banca in franci elvetieni romulusc romulusc sunt in imposibilitate de plata din cauza diferentei intre cursul curent si cel din momentul contractarii imprumutului. Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Credit ipotecar Ale1980 Ale1980 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea problema. Inca de la inceput va scriu ca noi am fost neatenti si am crezut in banca \\"X\\" si in functionari. In ... (vezi toată discuția)
Creditele ipotecare in franci eli7526 eli7526 Buna seara.Ma numesc Elena I. si ca majoritatea romanilor cu credite ,stau si imi storc mintea-ce naiba e de facut?Am facut 2 credite in 2007 ,unul ipotecar si ... (vezi toată discuția)