avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... schimbare grad de handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

schimbare grad de handicap

Buna seara, soacra mea in 2010 a suferit o operatie pe creier si a ramas paralizata pe partea dreapta ,nu vorbeste, pana acuma a avut certificat de incadrare in grad de handicap grav si dreptul la indemnizatie de insotitor. In luna septembrie i s-a eliberat un nou certificat cu grad accentuat. Am depus contestatie si am inteles ca trebuie sa astept 2 luni si jumatate pentru un raspuns, dar motivul pentru care sa modificat gradul nu mi s-a spus. Si in acest timp nu va primi indemnizatia de insotitor si nu se acorda retroactiv in caz de modificare a gradului.
Ce solutii am?
Cel mai recent răspuns: violiza , utilizator 13:19, 12 Octombrie 2012
Initial asteptati concluziile reevaluarii starii de sanatate
Ulterior,functie de decizia comisiei de expertiza medicala persoane cu handicap veti hotari asupra variantei favorabile dvs,eventual actiune in instanta
violiza a scris:

Am depus contestatie si am inteles ca trebuie sa astept 2 luni si jumatate pentru un raspuns, dar motivul pentru care sa modificat gradul nu mi s-a spus.


Exista o lista cu diverse tipuri de handicap care necesita un anumit grad de handicap si anume: Grav,Acentuat,Mediu,Usor. Pe baza aceasta,comisia de expertiza medicala trebuie sa verifice ce diagnostic i-a pus medicul,si apoi sa fie incadrata in un anumit handicap. Daca pe lista specifica ca paralizia se incadreaza in gradul 1 sau 2,nu vad de ce trebuie sa asteptati 2,5 luni ptr raspuns.
Iata ce specifica legea:

Dosarul persoanei cuprinde obligatoriu, in copie, urmatoarele documente: certificatul de incadrare in grad si tip de handicap contestat, documentele care au stat la baza evaluarii sociale, medicale si psihologice, raportul de evaluare complexa si orice alte documente care pot contribui la stabilirea corecta a incadrarii in grad si tip de handicap. Secretariatul Comisiei superioare verifica respectarea termenului legal de depunere de 30 de zile de la comunicarea certificatului de incadrare in grad si tip de handicap.

Comisia superioara solutioneaza contestatiile in termen de 45 de zile lucratoare de la data inregistrarii dosarului in Registrul de corespondenta al Comisiei superioare. In situatia in care contestatia a fost depusa in afara termenului legal de depunere prevazut de 30 zile, se va dispune respingerea acesteia ca tardiv introdusa, comunicandu-se in scris atat contestatarului, cat si comisiei de evaluare solutia adoptata si motivarea acesteia, in termen de 15 zile de la data inregistrarii.

Comisia superioara va analiza documentele care au stat la baza incadrarii in grad si tip de handicap, pronuntandu-se cu privire la contestatia formulata prin decizie de:
a) admitere a contestatiei;
b) respingere a contestatiei.

Decizia Comisiei superioare va cuprinde o justificare de specialitate si va fi transmisa comisiei de evaluare prin posta. Comisia de evaluare are obligatia de a aduce decizia la cunostinta contestatarului in termen de 5 zile de la primirea documentelor.

In cazul admiterii, Comisia superioara emite decizia de admitere a contestatiei, al carei model este prevazut in anexa nr. 2, stabilind incadrarea in grad si tip de handicap. Decizia de admitere a contestatiei are valabilitate de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap de comisia de evaluare si care este contestat la Comisia superioara.

In cazul respingerii, Comisia superioara emite decizia de respingere a contestatiei, al carei model este prevazut in anexa nr. 1. Decizia de respingere a contestatiei are valabilitate de la data emiterii acesteia.
pentru contestatie au o cerere tip pe care nu ai unde sa scrii motivul , si nici un alt document nu mi s-a cerut.Probabil anexeaza ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie handicap valnik5 valnik5 Buna ziua,ma numesc Nicoleta am o fata cu handicap care a implinit 18 ani in 14.09.2014 (pana la varsta de 18 ani a avut gr.I handicap GRAV-cu insotitor).Am ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de incadrare in grad de handicap curelusa curelusa buna ziua ma numesc ionut sunt din pascani jud. iasi sunt bolnav de hemofilie tip a forma severa am mana stinga blocata din zona cot ,mina dreapta imi sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie handicap taiata- cod boala c50 cod handicap 2 nicuHD nicuHD unei persoane avand cod boala C50 si cod handicap 2 , in varsta de 53 de ani i se poate taia pensia de handicap? Persoana respectiva a suferit de cancer mamar ... (vezi toată discuția)