avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz executat pe un alt post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz executat pe un alt post

Buna ziua!
Este posibil ca in situatia unei concedieri ca urmare a desfiintarii locului de munca salariatului sa i se impuna sa execute preavizul pe un alt post?
In concret, salariatul avea functia de vanzator. Postul a fost desfiintat incepand cu data de 27.08.2012, data de la care incepe sa curga si termenul de preaviz de 20 de zile. In instiintarea cu privire la desfiintarea locului de munca se precizeaza ca preavizul se va efectua pe singurul loc vacant in unitate, respectiv ca femeie de servici.
Este normal? Nu era obligata unitatea sa asigure salariatului preavizul pe postul detinut, respectiv cel de vanzator?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 18 Octombrie 2012
Extras din Codul muncii:

Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.


Deci nu este legal.
Este nelegal modificarea functiei fara incheierea unui act aditional in acest sens ... pe durata preavizului , c.i.m. isi produce in totalitate efectele , astfel ca modificarea unui c.i.m. in perioada de preaviz trebuie sa respecte prevederile art.41 C.mun.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Angajatorul i-a spus salariatului sa semneze un act aditional privind schimbarea felului muncii, insa acesta a refuzat.
In aceste conditii, avand in vedere ca postul de vanzator s-a desfiintat, cum isi poate efectua salariatul preavizul? Precizez ca in notificarea primita de la angajator se specifica ca preavizul se va efectua pe postul de femeie de serviciu.
Nu are cum sa-si efectueze preavizul pe postul de femeie de serviciu, atata timp cat c.i.m. nu a fost modificat .... pe perioad de preaviz, functia care trebuie indeplinita este cea de vanzator chiar daca postul a fost desfiintat ... odata cu incetarea raportului de munca , va avea loc si desfiintarea efectiva a postului ...
In situatia aceasta se poate solicita in instanta anularea deciziei de concediere pentru nerespectarea dreptului de preaviz? Problema este ca angajatorul nu mai primeste la munca salariatul in perioada de preaviz decat daca semneaza actul aditional privind schimbarea felului muncii.

Alte discuții în legătură

Retrogradarea si next steps shockat shockat Buna ziua, va aduc in atentie un subiect pentru care va solicit sprijinul si consiliere de specialitate. Firma pentru care lucrez intr-o pozitie de middle ... (vezi toată discuția)
desfiintare post,refuz semnare aa angajat pe un post similar Belgi Belgi Buna ziua.In cazul desfiintarii unui post(art 65 din Codul Muncii),daca angajatul refuza sa semneze act-ul aditional pentru un post similar oferit de ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in timpul detasarii Sesmar Sesmar Buna ziua, va rog sa va exprimati o opinie juridica referitoare la legalitatea desfiintarii unui post de lucru in perioada detasarii, mutarea angajatului pe ... (vezi toată discuția)