avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... termen contestatie amenda circulatie rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

termen contestatie amenda circulatie rutiera

Am o mare rugaminte pt cine ma poate ajuta intr-o problema in care sincer nu mai stiu cum sa mai fac sau sa procedez, pe scurt ;Sunt din Iasi si-n data de 15.09.2012, pe raza comunei Rebricea , jud Vaslui , am fost oprit in trafic pt limita de viteza in localitate .Nu am semnat procesul verbal , pt ca nu a vrut sa-mi arate cu cat am incalcat viteza .Agentul de circulatie a spus ca am avut 112km in localitate.Mi-a dat dovada pt 15 zile si dreptul de a reduce sanctiune de la 90 zile la 30 , daca sustin testul de 15 intrebari .Am sustinut examenul dupa terminarea celor 15 zile, am luat examenul , dar nici in data de azi 18.10.2012,nu mi-a ajuns procesul- verbal pt al contesta .Am fost la politia Jud Vaslui , de acolo m-au trimis la politia Negresti pt ca , acolo a fost intocmit procesul - verbal .Cei de la Pol.Negresti au spus ca a fost trimisa de doua ori procesul verbal la Iasi.Am verificat la posta de care apartin si nu apar nicaieri ca am primit recomandata.Intrebarea mea este ; daca pot sa mai contest procesul-verbal daca au trecut cele 15 zile de contestare?sau in cate zile este obligat agentul de politie sa-mi trimita procesul-verbal sau daca pot sa-l chem in instanta pe agentul de politie care a intocmit procesul verbal...? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 19:40, 16 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul este 15 zile de la data primirii PV, nu de la data intocmirii.

Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanta de judecata.

Pentru sesizarea instantei nu este nevoie de prezenta dumneavoastra, puteti sa trimiteti prin posta plangerea.

Contestarea unei amenzi, adica a unui proces verbal se face prin redactarea unui act de investire a instantei, numit plangere.

Plangerea se depune la sediul politiei in a carei raza teritoriala lucreaza politistul care va amendat.

Plangerea se adreseaza judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita fapta (asa vine vorba, pentru ca dumneavoastra bineinteles ca n-ati savarsit nici o fapta rea, sau chiar daca ati savarsit, in mod categoric nu meritati sa vi se intocmeasca un proces verbal).


Dosarul plangerii


Dosarul plangerii contine 2 exemplare din urmatoarele acte:

- copie xerox act de identitate

- copie xerox proces-verbal de contraventie

- plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei

- memoriu impotriva politistului, daca exista

Acest dosar se va depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.

Din motive obiective va sugeram sa trimiteti dosarul prin posta, cu confirmare de primire.

Termenul de depunere a plangerii impotriva procesului-verbal de contraventie este de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de continutul procesului-verbal de contraventie.

Termenul curge de la data la care ati semnat procesul-verbal de contraventie sau cand a ajuns prin posta acasa la dumneavoastra.

Politia va inainta cauza la judecatoria de pe raza careia s-a intamplat incidentul.

Plangerea suspenda executarea, cat timp se judeca nu exista nici un titlu care sa va oblige sa platiti amenda.

In timp ce se judeca cauza dumneavoastra, s-ar putea sa primiti la domiciliu o somatie de plata de la administratia financiara, pentru

ditamai amenda pe care o contestati. Va duceti cu somatia la ghiseul administratii financiare si ii explicati functionarului de judecata si il rugati sa primeasca somatia inapoi.

Motive de anulare a procesului-verbal de contraventie

Motive de anulare a procesului-verbal de contraventie sunt selectate din hotarari judecatoresti care au anulat procese-verbale de constatare a contraventiei:

- neprezentarea probei radar in instanta;

- politistul nu mentioneaza distanta de indicatorul care interzice

oprirea/stationarea si nu mentioneaza numarul casei in fata careia a

fost oprita masina;

- politistul nu mentioneaza unde a stat autovehicolul, era sau nu pe partea carosabila, adica era sau nu sub incidenta indicatorului care interzice oprirea/stationarea;

- mentionarea mincinoasa a numarul casei si a distantei fata de indicatorul care interzice oprirea/stationarea;

- necorelarea intre distanta de la indicatorul care interzice oprirea/stationarea si numarul casei in fata careia era oprita masina;

- nementionarea motivelor care au dus la intocmirea unui proces verbal care nu contine datele cerute de lege;

- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;

- lipsa semnaturii agentului constator;

- lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator;

- nerespectarea formei cerute de lege a formularului pe care s-a facut PVB;

- stabilirea amenzii contraventionale in suma totala, fara sa indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventile stabilite;

- politistul nu este specializat si/sau nu are dispozitie din partea

Inspectoratului General al Politiei Romane de a exercita controlul respectarii normelor de circulatie rutiera si de a aplica masurile legale in cazul in care exista incalcari ale normelor privind circulatia pe drumurile publice;

- contravenientul nu era de fata si nu putea sa faca obiectiuni;

Lista de mai sus prezinta doar o serie de motive de anulare a procesului verbal de contraventie.

........................................

CONTINUARE

SURSA:[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Alex Dedu, Mediator
Vezi O.G nr. 2/2001.
Termenul de depunere la judecatoria pe raza careia s-a savarsit fapta este de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contraventie. Cum ziceti ca procesul verbal nu v-a fost comunicat sunteti in termen. Totusi depuneti anexat plangerii contraventionale o dovada a existentei procesului verbal cum ar fi dovada pe 15 zile si cereti Judecatoriei sa solicite procesul verbal de la Inspectoratul de politie judetean SPR.
ART. 14
(1) Executarea sancÑiunii amenzii contravenÑionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a
contravenÑiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o luna de la data aplicării sancÑiunii.
ART. 26
(1) Dacă agentul constatator aplica si sancÑiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea
procesului-verbal, copia de pe acesta si înstiinÑarea de plata se înmânează contravenientului, făcânduse
menÑiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) DispoziÑiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane cărora trebuie sa li se comunice copia
de pe procesul-verbal, dacă sunt prezente la încheierea acestuia.
(3) In cazul în care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesulverbal,
comunicarea acestuia, precum si a înstiinÑării de plata se face de către agentul constatator în
termen de cel mult o luna de la data încheierii.
Repet plangerea se depune la judecatoria in circumscriptia careia figureaza comuna Rebricea (Judecatoria Vaslui) nu la politie. Exista o Decizie a Curtii Constitutionale care abroga prevederea cu depunerea la organul constatator prevazand depunerea la judecatorie.
Dedu86 a scris:


Acest dosar se va depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.

Politia va inainta cauza la judecatoria de pe raza careia s-a intamplat incidentul.



oug 195 IN VIGOARE '

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Dedu86 a scris:


Acest dosar se va depune la Serviciul Politie Rutiera

si se contrazice singur

Oug 195 IN VIGOARE '

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.


La alineat 3) din acest articol 118 al PUG 195 cu modificarile ulterioare se prevede ca dovada inregistrarii plangerii depuse la Judecatorie se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul de politie.

Deci chiar din art. 118 OUG 195 alin. 1 si 3, cu modificarile ulterioare ,rezulta clar ca plangerea se depune la Judecatorie si nu la Politie.

Schimbarea provine din Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006, cu referire la art. 32 alin 1 din OG 2/2001, care a constatat ca depunerea plangerii la organul din care face parte agentul constatator este neconstitutionala.

De aceea art.118 alin. 1 din OUG 195/2002, care prevedea ca plangerea se depune la serviciul politiei rutiere a fost modificat prin pct. 57 din OUG 69/2007 (ulterior Deciziei C.C. nr. 953/2006) in forma citata si de dvs, prevazand ca plangerea se depune la judecatorie fata de forma anterioara cu depunere la SPR.

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal politia rutiera dannyrusu dannyrusu Buna seara, doresc sa depun plangere impotriva unui proces verbal primit de la politia rutiera Cluj-Napoca. Am redactat plangerea, am facut copie dupa CI si ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez permisul de conducere ContSters301306 ContSters301306 Am contestat un proces verbal care imi suspenda dreptul de a conduce autovehicule pt. o perioada determinata,am scos certificat de grefa si am condus ... (vezi toată discuția)
Intampinare proces verbal inpotriva parcari neregulamentare DjAlexz DjAlexz Buna ziua Cine ar putea sa ma ajute si pe mine cu o intampinare impotriva unei parcari neregulamentare care nu sa dat de agentul constatator si nu a fost nici ... (vezi toată discuția)