avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... NUP in cazul unui abandon de familie, Invinuitul avand ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

NUP in cazul unui abandon de familie, Invinuitul avand venituri.

Buna ziua, am apelat la acest forum pentru a ma ajuta intr-un caz de abandon de familie si as fi foarte recunoscator celor care imi pot da cateva sfaturi. Tatal meu de aproximativ 2 ani de zile, mai exact din luna octombrie 2010, de cand si-a schimbat locul de munca nu a mai achitat pensia alimentara mie si sorei mele in valoare de 300 lei lunar pentru ambii copii. Dupa aproximativ 4 luni de la neplata pensiei alimentare, am facut plangere la Politia de care apartin. Cercetarile organelor de politie au durat aproximativ 1 an si 2 luni, deoarece tatal meu afland ca este cercetat de catre Politie , ne-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei alimentare, pentru a mai trage de timp cu cercetarile. Apoi instanta, in data de 12.04.2011 a decis ca pensia trebuie marita , nu micsorata, de la 150 lei pentru fiecare copil, la 167 lei. Avand si aceasta hotarare politia a dat drumul la dosar spre Parchet pentru inceperea urmarii penale. Precizez ca pe tot timpul de neplata a pensiei alimentare invinuitul avea venituri incat sa sustina cele doua pensii, conform hotararii precizate mai sus. In luna august 2012, am primit rezolutia de la parchet , in care se specifica ca invinuitul nu a avut rea credinta si se solicita scoaterea de sub urmarire penala. Este un abuz din partea parchetelui deoarece, chiar sentina in care invinuitul ne-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei din aprilie 2011 arata clar ca acesta poate sustine pensia de 150 lei lunar pentru fiecare din copii, mai mult poate sustine chiar 167 lei. Cred ca avocatul lui a "rezolvat" cumva pe acolo pe la Parchet, noi neavand bani sa platim un avocat.
Precizez ca pe 23.08.2012 am facut contestatie la Parchet impotriva invinuitului, facand referire clara la acea sentinta din aprilie 2011 prin care instanta a decis ca poate sustine pensia alimentara, acesta avand venituri, rezolutia data de procuror fiind in contradictie cu hotararea data de instanta.
Contestatia mea fiind respinsa si de aceasta data de catre prim-procuror, vineri 19.10.2012, primind acest raspuns.
Ce mai este de facut in acest caz? Chiar nu exista lege in tara aceasta? In lege scrie clar , este caz penal pentru neplata pensiei cu rea credinta, iar eu am toate dovezile pentru demonstrarea relei credinte, invinuitul avand serviciu cu carte de munca, pe tot parcusul neplatii pensiei alimentare, aproximativ 2 ani.
Ma gandesc sa apelez la un avocat si sa actionez in instanta decizia parchetului.
Astept eventualele sfaturi, multumesc frumos pentru timpul acordat .

/PS: Aveti idee cam la suma ar ajunge onorariul unui avocat, pentru a actiona in judecata decizia Parchetului?
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
morarubogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 16:37, 21 Octombrie 2012
Depinde de la avocat la avocat onorariul.

Daca invinuitul a fost de rea-credinta se merita sa faceti plangerea la instanta.
Puteti beneficia de asistență judiciara gratuita, solicitati ajutor public judiciar (faceti o cerere in acest sens la Baroul din zona in care locuiti).
Mai aveti o singura cale de atac - in 20 de zile de la comunicare, plangere la 278 ind 1 Cod de procedura penala impotriva actelor procurorului, pe care o depuneti la Judecatorie. Cu siguranta va fi admisa.Puteti sa angajati si un avocat, discutati cu acesta onorariul si posibilitatile pe care le aveti sa il platiti.Faptul ca a doua instanta a majorat pensia a avut in vedere veniturile mai mari ale tatalui. Cum nu e rea-credinta, cand avea bani si nu a platit. mai mult, si cel care nu realizeaza venituri trebuie sa plateasca, atata timp cat e apt de munca.Nu conteaza daca munceste sau nu, copiii trebuie sa isi primeasca pensia.cat despre asistenta juridica gratuita, o puteti obtine daca nu aveti venituri, cu cerere la Baroul de avocati din judetul dvs, insa nu asteptati sa treaca cele 20 de zile. Faceti plangerea si vedeti ce avocat o sustine mai tarziu, sau angajati unul doar sa o scrie.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
LORELA UNGURIANU, Avocat
Multumesc pentru raspunsuri, maine am sa consult un avocat, macar in ultima instanta sa se rezolve acest caz. Eu nu inteleg de ce mai exista Politie si Parchet in Romania, cand ei nu fac nimic, nu respecta legea, nu se intereseaza sa rezolve cazurile ( Politia a facut cercetari timp de 1 an de zile in acest dosar, dosar in care tatal meu are venituri si nu a platit pensia de 2 ani, un caz relativ simplu, iar Parchetul cu toate dovezile , inclus hotararea definitva a Judecatoriei, a decis neinceperea urmarii penale, numai in Romania se poate intampla asa ceva).

/PS: Cand am fost in audienta la Doamna Procuror, mi-a raspuns ironic " Ce vrei sa il arestez". Atunci de ce mai sunt legi, daca nu se respecta?
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
morarubogdan, utilizator
Daca s-a dovedit ca realizeaza venituri inseamna ca este vinovat potrivit legii penale.
Va puteti adresa cu plangere in baza art 278 CPP si veti vedea ceea ce va decide instanta.

In trecut se aplicau pedepse cu inchisoarea cu suspendarea pentru astfel de situatii.
In prezent practica parchetelor pare sa fie altfel deoarece nu prea se mai ajunge in instanta cu astfel de cazuri intrucat parchetul nu vrea sa sesizeze instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandonul de familie si dovedirea relei credinte morarubogdan morarubogdan Buna ziua, am apelat la acest forum pentru a ma ajuta intr-un caz de abandon de familie si as fi foarte recunoscator celor care imi pot da cateva sfaturi. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Z.A.G. Z.A.G. Referitor la neprimirea pensiei alimentare din iunie 2009 cind a fost pronuntata decizia de catre instanta (am publicat problemele mele in data de 04.01.2010), ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara!! viarelly viarelly cum e modelul de plangere penala pentru neplata pensiei alimentare timp de un an?? si unde o fac?? la politie sau la tribunal?? (vezi toată discuția)