avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O gravida poate demisiona?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O gravida poate demisiona?

Buna ziua,

Am o intrebare. Acum o saptamana mi-am dat preavizul deoarece mi-am gasit un alt loc de munca. Insa acum 2 zile am aflat ca sunt insarcinata.

Faptul ca sunt insarcinata anuleaza preavizul, desi a fost din partea mea?

Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ingrid25 , utilizator 17:56, 25 Octombrie 2012
1. - Daca este hotararea dvs. de a inceta contractul individual de munca (CIM) prin demisie nu se poate opune nimeni.
- El este obligat sa inregistreze notificarea dvs. de demisie si sa procedeze la emiterea deciziei de incetare a CIM.

2. Vedeti sa nu cumva sa afle noul angajator ca sunteti gravida si sa anuleze intelegerea cu dvs.

3. Din Codul muncii:

Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
...

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
...


Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

multumesc de raspuns.

mai am o intrebare. am citit in codul muncii ca, in cazul in care angajatul se inbolnaveste in timpul preavizului, contractul de munca se suspenda, adica se prelungeste perioada preavizului cu perioada concediului medical.

Stiti ceva de acest lucru?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2012
SimoL, utilizator
1. Concediul medical este un motiv de suspendare a CIM.

2. Perioada de preaviz face parte din CIM.

3. Codul muncii spune:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


4. Asadar concediul medical suspenda perioada da preaviz care se va relua, de unde a ramas, dupa terminarea concediului medical.
La "mica intelegere" cu angajatorul, demisia poate sa nu mai fie inregistrata. Deinde de relatia pe care o aveti cu acesta, si de intelegerea lui. Asta daca doriti sa ramaneti la acesta pe perioada sarcinii cat si pentru cresterea copilului. Pe de alta parte, asa cu a recomandat si dl. Tudor Vleriu, aveti grija sa ca noul angajator sa nu afle inainte de inceperea noului job....
buna ziua,
in aceesi situatie se afla si nasa mea....adica a dorit sa demisioneze si a aflat intre timp ca este insarcinata...in momentul de fata este in concediu medical.....seful ei i-a spus ca de indata ce va reveni la munca ii va desfiinta postul....daca nu a anuntat in scris firma ca este insarcinata cu adeverinta ,este legal ca sa i se desfiinteze postul?desi a recunoscut ca este insarcinata dar doar verbal...

Alte discuții în legătură

Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)
Concediu in timpul preavizului de demisie vladalexgeorge vladalexgeorge buna. am o intrebare. pot sa imi concediu de odihna sau medical in perioada cand sunt in preavizul dat de mine la demisie. eu am 15 zile peavizul. stsu mai ... (vezi toată discuția)