avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procurorul poate pune concluzii fara declaratia partii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Procurorul poate pune concluzii fara declaratia partii vatamate?

Daca intr-un dosar penal, procurorul pune concluzii (de NUP) asupra invinuitilor, in baza unui dosar creeat la plangerea partii vatamate dar in care lipseste declaratia partii vatamate (lipsind citarea si audierea acesteia), existand doar declaratiile unora dintre invinuiti - este evidenta sau nu partinirea procurorului?
Dar daca nici primul-procuror nu "vede" ca din balanta "impartialitatii" (nepartinirii) lipseste obiectul "balantei" justitiei?
INTREBARE: Sunt perversi, corupti sau tampiti? Sau "o fac pe tampitii" din perversitate?

Precizare: asta la nivel de tribunal judetean, nu la nivel de... judecatoria din comuna Poplaca de Jos (devenita oras).
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 17:56, 1 Ianuarie 2013
Daca exista plangere facuta de partea vatamata procurorul nu este obligat sa o mai cheme la interogatoriu ( in cazul in care se considera lamurit) pentru a se pronunta.
@genova a scris:

procurorul nu este obligat sa o mai cheme


Unde ati citit dvs. asta si ce scoala de drepti ati urmat? :D


ART. 64
Mijloacele de probă
Mijloacele de probă prin care se constată elementele de fapt ce pot servi ca probă sunt: declaratiile învinuitului sau ale inculpatului, declaratiile părtii vătămate, ale părtii civile si ale părtii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, înscrisurile, înregistrările audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de probă, constatările tehnico-stiintifice, constatările medico-legale si expertizele.

ART. 76
Explicatii prealabile
Organul de urmărire penală sau instanta de judecată are obligatia să cheme, spre a fi ascultate, persoana care a suferit o vătămare prin infractiune, precum si persoana civilmente responsabilă.

offtopic : P.S. Hai sa ne dam cu parerea in sprijinul castei care ne paraziteaza inutil si incompetent pe bugetul statului (fara obligatii). :foottap:
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Adica in adancimea gandirii distinsei doamne sau domnisoare avocat:

Este suficient ca Ionescu (parte vatamata) sa trimita, cu posta, o plangere semnata Popescu, iar onor procurorul, fara sa verifice macar cine a scris (semnat) plangerea sa puna concluzii asupra lui Popescu (fara sa-l citeze si fara o declaratie de parte vatamata).
Cine incalca primii legea? :D

Morala: Greu la deal cu boii...
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
ContSters184021, utilizator
Eazy ride on, fără îndoială că şi ascultarea partii vatamate, ca şi a părtţi civile şi a celei responsabile civilmente reprezintă o obligaţie a organului de cercetare penală. Dar, rolul declaraţiilor acestor parti din procesul penal, este doar acela de a reliefa anumite elemente de fapt care pot servi la aflarea adevarului, ca probă, cu privire la fapta savârsită, la modul de săvârşire, la participantii la infractiune, la urmarile produse , etc.
Ascultarea persoanei vătămate are loc însă dacă s-a dispus urmărirea penală . Câtă vreme nu a fost începută urmărirea penală şi nici după ce a fost făcută plângerea la prim procuror nu s-a dispus urmărirea penală, dacă nici instanţa nu a schimbat soluţia procurorului , înseamnă că fie nu au existat dovezi suficiente, fie ele , deşi au existat, nu au fost convingătoare. Eu nu ştiu ce probe au fost, şi nimeni de aici nu poate şti, de aceea , aici doar teoretizăm, de regulă, iar utilizatorii trebuie să înţeleagă acest lucru.Vorbim în abstracto, emiten ipoteze , şi nu putem blama organele de urmărire penală pentru ceea ce nu ştim. Hai să le acordăm şi acestora prezumţia de corectitudine , de nevinovăţie, că tot ne aflăm pe tărâmul penalului.
Cu privire la valoarea probatorie, declaraţia persoanei vătămate , ca orice probă din ansamblul mijloacelor de probă existentă în cauză, trebuie să fie coroborată .Ea nu are valoare fără această coroborare, simplul fapt că ai scris o plângere în care relatezi despre o faptă , chiar dacă eşti chemat şi mai dai o declaraţie, dacă nu aduci şi alte dovezi , nu se poate trece la etapa urmăririi penale. Urmărirea penală se începe dacă există strânse nişte probe şi este şi firesc să fie aşa. Probele respective mai trebuie şi ele să îndeplineacă nişte condiţii, adică ar trebui să fie utile, pertinente, concludente, să fie apte de a conduce la aflarea adevărului.
Deci dacă este început un proces penal,care demarează odată cu faza urmăririi penale ( până atunci există faza premergătoare up) , persoana vătămata dobândeşte în mod automat o serie de drepturi, care, de regulă, sunt realizate în cadrul procesului penal.
Dintre acestea , cele mai importante drepturi sunt:
Dreptul de a fi citat organele judiciare, dreptul de a i se pune în vedere ca are dreptul sa se constituie parte civila în procesul penal
-Dreptul de a se constitui ca parte civilă în procesul penal
-Dreptul de a solicita administrarea de probe
-Drepul de a formula cereri, de a ridica excepţii şi a pune concluzii
-Dreptul de a participa la efectuarea unor acte procesuale şi procedurale
-Dreptul de a folosi căile de atac.

Nu este nicio norma de drept care sa indice obligativitatea audierii partii vatamate daca nu exista alte probe care sa duca la o concluzie de vinovatie.

Pot exista situatii in care fapta nu constituie infractiune si atunci nici macar faptuitorii nu se mai audiaza si se da direct NUP.

Ar fi util sa precizati exact si pe scurt situatia de fapt si de abia apoi sa faceti judecati de valoare.
Faceti o incadrare in fapt si in drept.

Daca ati facut o plangere pentru ca cineva a aruncat cu piatra in balta si a ucis un peste e normal sa nu se mai audieze partea vatamata daca nu se gaseste pestele mort...

Nu se poate discuta despre o ancheta la modul general.

Alte discuții în legătură

Dispozitia de incepere a urmaririi penale imihai76 imihai76 Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare: Dispozitia de incepere a urmarii penale trebuie adusa la cunostinta si partii vatamate sau doar invinuitului? Va ... (vezi toată discuția)
Care este deosebirea dintre martorii propriu-zisi si martori asistenti? ContSters184021 ContSters184021 Mai ales cand martorii fictivi prezentati ca asistenti (pe hartie) nu sunt si fizic prezenti (asistenti) in fapt la locul \\"constatarii\\" si nici macar la ... (vezi toată discuția)
Dovada circulatie - dosar plecat la parchet constantin2408 constantin2408 buna seara, sunt invinuit intr-un dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul conf.art.86 alin.2 (fapta petrecuta pe ... (vezi toată discuția)