avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Informatii taxe si impozite PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Informatii taxe si impozite PFA

Buna,

Recent mi-am creat un PFA.
Sunt putin derutat sau neinformat de unele detalii, a ce pot face si ce nu pot face in limitele firmei.

O sa incerc sa imi exprim problema punctual, si daca exista cineva mai intelegator sa i-mi ofere detaliile tot punctual. Eventual sa-mi da-ti linkuri catre intitutiile statului unde pot citii detaliile. Sa nu triez tot site-ul mfinante.ro pentru o informatie.

1. As vrea sa stiu legat de taxe si impozite. Cate am, care sunt si cand se platesc, la ce interval. Eu stiu pana acum ca am 5% la sanatate, 33% la pensie si 16% impozit pe profit. As vrea sa stiu daca e ceva in plus de asta si cand se platesc acestea la stat. Lunar, semestrial sau anual. E real 33% pentru pensie / luna? Mi se pare foarte mult. Adica 16%+5%+33% = 54% pe luna ???? jumatate din profit dai la stat inapoi? Va rog sa ma corectati ca sper sa gresesc la punctul acesta.

2. Tipul de impozitare la care m-am incadrat este cel real. Adica incasari-cheltuieli=profit. CAEN 6311 nu are in judetul meu norma definita, deci nu aveam de ales. Acum as vrea sa va intreb la CAEN 6311 "Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe " ce pot cheltuii? Ca prea multe nu se poate achizitiona pe domeniul acesta. Adica cum pot sa fac cheltuieli pentru a avea profitul sub 800 RON ... pentru a nu mai plati cei 33% pensie. (ptr ca e mult 54% pe luna sa platesc la stat).

3. Am inteles ca pot sa fac cheltuiala si prin plata utilitatilor pentru sediul firmei. Cat la suta (%) am voie sa consider cheltuiala din utlizati, si care dintre utilitati le pot considera cheltuiala. curent, telefon, internet, tv, apa ... Trebuie sa adaug anexa la contractul de comodat pentru asta si sa specific in clar acest procent?

4. Care e diferenta daca am mai multe coduri CAEN sau numai unu ... la plata taxelor. Se calculeaza la fiecare CAEN separat profitul? Si se considera separat incasari, cheltuieli? Intreb in ideea in care daca voi activa un nou CAEN, ma ajuta cheltuiala pe acest nou domeniu la CAEN-ul 6311? Adica incasez din serviciile CAEN 6311 si fac cheltuiala pe CAEN XXXX cel nou. Astfel profitul sa ramana sub 800 RON. E posibil asa ceva?

5. Exista si la PFA dividente sau numai la SRL. Si daca exista, se taxeaza cu 16% si dividentele? In cazul in care le scoti din firma.

6. Eu find administratorul, adica cel ce e declarat proprietar firma, eu pot sa ma angajez la PFA-ul meu?

Multumesc. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: romeot27 , utilizator 11:29, 29 Octombrie 2012
Pentru punctul 6. Nu va puteti angaja. Acele contributii sociale pe care le platiti ca pfa sunt pentru dumneavoastra. Doar daca doriti puteti face si alte angajari.de persoane.
Pentru 5. La pfa se discuta de venit si de impozit pe venit nu de profit si deci nici de dividende si o impozitare suplimentara atunci cand doriti sa scoateti banii castigati.
Pentru 3. Da, in contractul de comodat trebuie specificat clar ca puneti la dispozitie o camera care reprezinta un procent de .... din totalul locuintei de domiciliu pentru a veni apoi sa aplicati acelasi procent la cheltuielile de intretinere si sa le deduceti pe pfa. Tot in contract detaliati clar ce cheltuieli de intretinere le suporta pfa-ul.
Pentru 1. cititi la adresa www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc pentru raspuns.

Pentru pct 1 (adica despre taxe) as putea sa va rog sa-mi oferiti un exemplu concret de derulare a acestor proceduri?

Exemplu: ptr pensie ... trebuie sa depun declaratia X pana in data de X al anului X ... declaratia se refera la venitul de pe anul X .... la care se aplica 31,5% si suma rezultata poate fii platita la finante in X transe ... sau ... finantele imi trimit acasa ceva hartie cu care ma instiinteaza care e suma de plata si in cate transe trebuie so platesc, si pana cand....

- la fel si la somaj si la fel si la impozit pe venit

As putea sa stau sa citesc tone de articole, va multumesc pentru ajutor, dar sunt atat de multe hotariri si legi incat sigur as face o mare ciorba din ele.

Sunt foarte derutat de acest procent de 31,5% de la pensie, ce inseamna? .... ca procentul e imens. Mai mare ca TVA-ul ... si nu stiu prea multe de modul cum se calculeaza si cum se plateste.

Multumesc de intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Nedumerire taxe pfa. xeeo xeeo Buna ziua. In Martie am semnat un contract de munca cu o firma de Recrutare Internationala care m-a trimis in Berlin sa lucrez. Deoarece trebuie sa fiu ... (vezi toată discuția)
Srl sau pfa? Costica33 Costica33 Buna ziua, Am si eu o mica intrebare: care este cea mai favorabila varianta de organizare a unei societati comerciale, PFA sau SRL? Din punct de vedere ... (vezi toată discuția)