avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... SRL sau PFA?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

SRL sau PFA?

Buna ziua,

Am si eu o mica intrebare: care este cea mai favorabila varianta de organizare a unei societati comerciale, PFA sau SRL? Din punct de vedere contabil si fiscal. Vreau sa fac o firma si ma gindesc ce varianta sa aleg.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costica33 , utilizator 07:38, 16 August 2012
Buna seara,
Fiecare dintre cele doua forme de activitate prezinta avantaje si dezavantaje. Ar trebui sa ne spuneti si ce fel de comert intentionati sa desfasurati, pentru a primi un raspuns cat mai adecvat.

Din punct de vedere al impozitarii, la prima vedere pare mai atractiv PFA-ul.
Din punct de vedere al eventualei raspunderi fata de terti, SRL-ul asigura mai multa protectie asociatului.

La PFA veti plati impozit pt venitul net realizat (16%), asigurari sociale de sanatate de 5,5 % si CAS (pensie/somaj, etc) de 31,5% la un venit asigurat de dvs. Cei 16% ii platiti daca activitatea desfasurata nu se incadreaza in vreuna dintre cele pentru care exista norma de venit stabilita de AFP.
PFA nu are personalitate juridica, iar patrimoniul (bunurile, activul si pasivul) ajung sa se confunde cu ale dvs.

Informatii detaliate despre darile unui PFA gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/art...


La SRL, societatea va plati impozitul de 16 % pt profitul realizat, iar dvs. (asociatul), 16% - impozit dividende, 5,5 % si CAS (pensie/somaj, etc) de 31,5% la un venit asigurat de dvs.
SRL are personalitate juridica distincta fata de asociatul sau si patrimoniu propiu.

Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
Diana Petrache, Avocat
Sarut mina, toata stima doamna avocata. Intentionez sa fac un magazin online. Cred ca SRL e mai potrivita pentru asta dn cite am inteles, are si mai multa credibilitate.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe pfa daca ai si calitatea de salariat Zaicick2009 Zaicick2009 buna ziua, as vrea sa imi infiintez un pfa, dar sunt un pic bulversata in privinta taxelor obligatorii. am auzit mai multe variante cum ar fii: - daca ai ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri functionare pfa mircea101 mircea101 Buna seara Angajatorul (SRL) mi-a propus sa colaboram prin PFA ... pe langa faptul ca toata chestia presupune niste costuri (cam mari din pct meu de vedere) ... (vezi toată discuția)
Pfa, snc, sau srl pentru produse software? dariusmihai dariusmihai Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si va rog sa ma lamuriti cu privire la cateva probleme legale/fiscale la care nu am reusit sa gasesc inca un ... (vezi toată discuția)