avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Actiune impotriva unei societati de asigurari.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Actiune impotriva unei societati de asigurari.

Acum 2 zile am avut un accident, cineva a intrat cu masina sa in mod intentionat in masina mea, in trafic. Am mers la politie, s-a facut pana la urma constatare amiabila, iar cel vinovat imi pune in brate asigurarea lui, facuta la o societate de asigurari nu prea ok. In cazul in care respectivul asigurator va constata ca nu trebuie sa ma despagubeasca sau o va face doar partial, care ar fi pasii urmatori pentru a-i actiona in instanta si in cat timp pot face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 21:21, 31 Octombrie 2012
Convocati societatea de asigurari la conciliere directa (art. 720 ind. 1 Cod proc. civ.) pentru a incerca solutionarea amiabila a litigiului, si pentru a evita invocarea unor exceptii in instanta, iar daca concilierea nu reuseste, inregistrati o actiune in instanta. Ar fi bine totusi sa apelati serviciile unui avocat.
Termenul de prescriptie este de 2 ani
si in cazul in care nu vom rezolva nimic cu aceasta conciliere, solutia este sa dau societatea de asigurari in judecata si sa-l chem si pe cel vinovat saraspunda solidar alaturi de societate, nu? Care este instanta competenta sa solutioneze aceasta cerere in prima instanta?
Competenta apartine instantei de la domiciliul asiguratului - judecatoria (sau tribunalul daca valoarea pretentiilor depaseste 500.000 lei)
In mod normal cererea se face la instanta domiciliului paratului/sediului paratului, dar conform art.11 Cod procedura civila in materie de asigurare cererea privitoare la despagubiri se va putea face si la instanta in circumscriptia careia se afla:
1.domiciliul asiguratului;
2.bunurile asigurate;
3.locul unde s-a produs accidentul.
Competenta ptr pretentii mai mici de 500.000l ei apartine judecatoriei.

Alte discuții în legătură

Actiune in pretentii impotriva companiei de asigurari si persoanei fizice in acelasi timp? Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae Masina mea a fost lovita de o alta masina care nu mi-a acordat prioritate.S-a facut constatarea amiabila si la Carpatica nu s-au facut pozele decat dupa 3 ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu in caz de dauna totala auto radu gheorghe radu gheorghe Buna ziua As dori sa incep prin a a spune ca am avut un accident auto in care cineva adepasit pe contrasens pe banda continua si m_a lovit frontal In urma ... (vezi toată discuția)
Victima accident georgebarsan georgebarsan buna ziua, am fost victima unui accident rutier(cineva a intrat in mine cu masina de pe contra sens)firma de asigurari a zis ca ma despagubeste cu 7400 ... (vezi toată discuția)