avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate face apel pt nerespingere cerere ca ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate face apel pt nerespingere cerere ca insuficient timbrata?

Va expun pe scurt situatia unui partaj intre fosti soti.
Stadiul procesului(prima instanta): a ramas in pronuntare
La antepenultimul termen s-a pus in vedere partilor sa completeze taxa de timbru.
Pentru partea reclamanta suma de x lei, pt partea parata y lei.
Ambele parti au facut cerere de revizuire a taxei de timbru. S-a judecat in camera de consiliu si aceste cereri au fost respinse ca neintemeiate. Definitive si irevocabile.
Deci taxele de timbru au ramas la fel. (x lei respectiv y lei).
Partea parata a taxat y lei asa cum stabilise instanta, dar partea reclamanta a taxat (x-3000) lei. Judecatorul a intrebat de ce? Partea reclamanta a raspuns ca a renuntat la partajarea unuia din bunuri, ceeea ce inseamna ca trebuie sa plateasca mai putin cu 3.000 lei. Judecatorul a zis "da" si a dat cuvantul pe fond.
Mentionez ca partea reclamanta chiar in cererea de revizuire a motivat ca a renuntat la partajarea unui bun, drept urmare solicitand micsorarea acestei taxe. Instanta a raspuns ca conf art..... lit... chiar daca renunti la partajarea unui bun, asta nu te scuteste de la plata taxei (numai daca ai facut acest lucru pana la primul termen, ori acest lucru nu s-a intamplat). Deci taxa a ramas tot x lei pt reclamant.
(definit si irev). SI TOTUSI RECLAMATUL A TAXAT (x-3000) lei.
Intrebare: Este normal ca judecatorul ar trebui sa-i respinga cererea reclamantului ca insuficient timbrata? Daca nu i-o respinge este motiv de apel?

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 14:37, 31 Octombrie 2012
Se poate renunta oricand la o cerere/capat de cerere adresata instantei. Daca instanta ia act de aceasta renuntare si nu mai pronunta o hotarare privind acel aspect atunci partea nu mai are de ce timbra acea cerere, fiind o taxa nedatorata. Un eventual apel pe acest aspect eu consider ca va fi respins.
Nu cred ca ati inteles ceea ce am relatat. Tocmai ca instanta a luat act de renuntare si cu toate astea a fixat taxa de timbru la valoarea de x lei. S-a facut cerere de revizuire si instanta s-a pronuntat( definitiv si irev) tot pt aceasta taxa, adica x lei. Si totusi reclamantul a taxat cu suma de( x-3000) lei. Adica din cate ma pricep eu este o cerere insuficient timbrata. Insuficienta timbrare nu este un motiv de respingere a actiunii?????
Asta intrebam. Daca totusi ii admite actiunea(pe o cerere insuficient timbrata) se poate ataca sentinta?

Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare speciala privind mostenirea nbranza nbranza Buna, am efectaut o contestatie in anulare speciala privind sentinta definitiva a Trib. pronuntata, sentinta care imparte mostenirea la trei succesori in loc ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru calculata gresit voinea75 voinea75 Mi s-a pus in vedere sa completez taxa de timbru pana la urmatorul termen, atat mie cat si partii adverse intru-un proces de partaj. Aceasta taxa de timbru a ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cerere de chemare in judecata emilalex emilalex pentru arenunta la cererea de chemare in judecata trebuie sa o timbrez inainte cu toata suma pe care treb sa o achit cu titlu de taxa de timbru? eu renunt la ... (vezi toată discuția)