avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Informatii adeverinta de vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Informatii adeverinta de vechime in munca

Am solicitat in scris eliberarea unei adeverinte de vechime in munca de la un fost angajator in 03.08.12 primind confirmarea de primire, acum fiind 31.10.12 si nu am primit nici un raspuns nici telefonic. Ce as putea sa fac sa obtin aceasta adeverinta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 1 Noiembrie 2012
Art. 34 alin. 5 din Codul muncii:

La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Art. 8 alin. 3 din HG 500/2011:

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.


Daca in termen de 15 zile de la data primirii inscrisa pe confirmarea de primire nu primiti niciun raspuns de la angajator, sesizati ITM-ul.

Art. 9 alin. 1 din HG 500/2011:

Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
h)refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele prevăzute la art. 8 alin. (3), solicitate de către salariat;

(2)Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
e)cea prevăzută la lit. h) şi j) cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Sesizati ITM-ul , iar la sesizare atasati copia de pe confirmarea de primire ... sau exista varianta actiunii in instanta - obligatia de a face , adica obligarea angajatorului la eliberarea acelei adeverinte de vechime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime EuPiti EuPiti Buna ziua, Din luna septembrie 2014 si pana in luna februarie 2015 am lucrat la o firma. La plecare, am solicitat patronului o adeverinta de vechime. Acesta ... (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru recuperare acte de la angajator corinaiulia corinaiulia Buna ziua, In urma demisie am solicitat printr-un email oficial angajatorului sa-mi elibereze actele pentru atestarea activitatii mele : fisa de ... (vezi toată discuția)