avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta de vechime

Buna ziua,
Din luna septembrie 2014 si pana in luna februarie 2015 am lucrat la o firma. La plecare, am solicitat patronului o adeverinta de vechime. Acesta mi-a zis ca nu poate sa-mi dea asa ceva, pentru ca contabila firmei ar fi zis ca ea nu intocmeste astfel de adeverinte , ca nu a mai facut, ca nu a mai dat la nimeni (firma a fost infiintata in 2014). Spuneti-mi va rog de unde pot obtine aceasta adeverinta? de la ITM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 5 Aprilie 2015
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, obligatia ii revine angajatorului/fostului angajator sa va elibereze acea adeverinta. In caz contrar, sesizati ITM - ul.
Trebuia sa fac o solicitare scrisa in acest sens? pentru ca eu am solicitat verbal ...
Da, solicitarea se face in scris si nu verbal . Astfel, in caz de refuz sa aveti dovada ca ati solicita acest lucru angajatorului, in momentul depunerii sesizarii la ITM.
Dar cum pot dovedi la ITM faptul ca am solicitat adeverinta daca nu primesc un numar de inregistrare?( firma nu are un astfel de registru). Sa trimit solicitarea prin posta cu confirmare de primire?
O trimiteti prin posta cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta vechime didi24 didi24 Buna ziua , sotului meu fostul patron refuza sa-i elibereze adeverinta de vechime, a fost o firma de contructii si nu are secretariat sau ceva ca sa poata face ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime in munca b-8 b-8 Buna ziua Am solicitat(prin posta) de la fostul angajator timp de i an si jumatate sa imi elibereze adeverinta de vechime, perioada 01.01.2011-01.06.2012. ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de vechime ContSters338232 ContSters338232 Poate sa-mi spuna cineva, termenul de 15 zile prevazut pt eliberarea de adeverinte de vechime, curge de la data incetarii raporturilor de munca sau de la data ... (vezi toată discuția)