avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie contract partial si demitere contract norma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie contract partial si demitere contract norma intreaga

Buna ziua.

Am 2 contracte de munca: unul cu norma intreaga de 8 ore/zi si altul cu timp partial de munca de 1 ora/zi.

2 intrebari:

1. Daca imi dau demisia de la firma unde am contract cu timp partial si firma unde am contract intreg ma demite, faptul ca de la slujba cu norma partiala mi-am dat demisia imi va afecta indemnizatia de somaj? Aceasta va fi mai mica? Se vor lua in calcul doar veniturile de la firma unde am contract cu norma intreaga?

2. In cazul in care imi dau demisia de la firma cu timp partial, va trebui sa le dau preaviz? Ce durata va avea acesta?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 6 Noiembrie 2012
Incetarea contractului individual de munca prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca demisia este un motiv imputabil lui de încetare a contractului individual de munca.

Regula în materie de încetare a contractului individual de munca din iniţiativa salariatului este încetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de munca va înceta prin demisie fara preaviz in conditiile prevazute de art.81 alin.8 c.mun.

Deoarece termenul de preaviz în cazul demisiei este prevazut de lege în favoarea angajatorului, acesta poate renunţa total sau partial la beneficiul lui, ceea ce conduce la încetarea contractului de munca la data renunţarii. (art.81 alinl7 C.mun.)
1. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa incetati activitatea pentru motive neimputabile salariatului( desfiintarea postului). La firma cu norma partiala va trebui sa incetati activitatea inainte de incetarea activitatii la firma cu norma intreaga.Daca veti demisiona dupa incetarea activitatii cu norma intreaga nu veti putea beneficia de somaj(avand deja venituri).La calculul indemnizatiei se vor lua in calcul toate veniturile pentru care ati cotizat la Fondul de somaj.
2. In mod normal demisia presupune un preaviz a carui durata este prevazuta in C I M. O varianta mai rapida de incetare a activitatii ar fi incetarea cu acordul partilor(art. 55 (b) din Codul muncii), sau angajatorul sa renunte la preaviz(art. 81 (7) codul muncii). Daca angajatorul nu si-a respectat obligatii din CIM puteti demisiona fara preaviz(art 81 (8) codul muncii)


LIVIU NISTEA a scris:

...... La firma cu norma partiala va trebui sa incetati activitatea inainte de incetarea activitatii la firma cu norma intreaga.....



De ce trebuie sa procedeze asa ? .. exista un act normativa cre sa reglementeze o astfel procedura?
Dupa parerea mea, la data incetarii activitatii cu norma intreaga, pentru a putea beneficia de somaj, presupunand ca modalitatea de incetare a activitatii permite acest lucru,nu trebuie sa aiba alte venituri. Ori daca incetarea cu norma partiala survine ulterior, are calitatea de salariat, deci realizeaza venituri si nu mai poate beneficia de somaj. La acest aspect m-am referit.
Ca sa poti beneficia de somaj trebuie sa intrunesti, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.
(3) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (2) beneficiaza de indemnizatii de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii.

Alte discuții în legătură

Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? adela_11 adela_11 Sunt studenta in anul 6 la medicina si in ultimii 4 ani (din octombrie 2010) am lucrat cu norma intreaga, cu contract de munca. Acum am inteles ca firma intra ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj liliana.suciu liliana.suciu indemnizatie somaj poate obtine o persoana care a demisionat din functia detinuta ? (vezi toată discuția)