avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Referitor la plata taxei judiciare de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Referitor la plata taxei judiciare de timbru

Buna ziua stimati forumisti,

doresc o lamurire din partea Dvs. vis-a-vis de plata taxei de timbru judiciar, in urmatorul context :

Este vorba despre un proces de partaj judiciar-iesire din indiviziune.
In anul 2009, in momentul inceperii judecarii dosarului la Fond, Reclamantul trebuia sa achite taxa judiciara de timbru in valoare de 6.000 RON (3% din valoarea imobilului) Avind in vedere ca venitul persoanei este sub 500 RON, a beneficiat de ajutor judiciar public, iar taxa de timbru a fost achitata de celelalte parti implicate in proces.

In momentul de fata (2012) s-a comunicat hotararea de la Judecatorie, aceasta nefiind favorabila Reclamantului. Drept urmare, reclamatul doreste sa faca Recurs.

Intrebare: De data aceasta, la Recurs, Reclamantul (Recurent) plateste taxa judiciara de timbru judiciar? Acesta beneficiaza din nou de ajutor judiciar public ? (venitul mediu net lunar pe membru de familie fiind sub 500 RON). Este obligata partea Intimata sa plateasca taxa de timbru, in cazul in care Recurentul beneficiaza de ajutor public judiciar?.....partea Intimata nefiind interesata in continuarea Recursului.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: zetics78 , utilizator 09:37, 4 Noiembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Observati prevederile OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar.
Art. 12. - (1) Ajutorul public judiciar se acorda oricand in cursul judecatii, de la data formularii cererii de catre persoana interesata, si se mentine pe tot parcursul etapei procesuale in care a fost solicitat.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutita de taxa de timbru.

Art. 13. - (1) Ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei cai de atac se poate acorda in urma unei noi cereri.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar in vederea exercitarii unei cai de atac se adreseaza instantei a carei hotarare se ataca si se solutioneaza de urgenta, de un alt complet decat cel care a solutionat cauza pe fond. In cazul in care cererea de acordare a ajutorului public judiciar este admisa, durata necesara solutionarii acesteia se adauga termenului pentru exercitarea caii de atac.
(3) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar formulata ulterior introducerii caii de atac se adreseaza instantei competente sa solutioneze acea cale de atac.

Art. 18. - Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin incuviintarea ajutorului public judiciar vor fi puse in sarcina celeilalte parti, daca aceasta a cazut in pretentiile sale. Partea cazuta in pretentii va fi obligata la plata catre stat a acestor sume.

Art. 19. - (1) Daca partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade in pretentii, cheltuielile procesuale avansate de catre stat raman in sarcina acestuia.
Va multumesc.

Din cele 2 raspunsuri, concluzionez: plata taxei de timbru ar trebui facuta de Recurent, dar daca acesta beneficiaza de ajutor public judiciar, va fi platita de catre Intimat.

Exista totusi posibilitatea ca judectorul, sa nu acorde ajutorul public judiciar Recurentului?...in ce conditii ?....daca Recurentul beneficiaza de fiecare data de ajutorul public judiciar, nu are nimic de "pierdut", ii convine sa se judece la orice nivel, pe cheltuiala Intimatului. Corect ?

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
zetics78, utilizator
Recurentul este cel care are obligatia de a plati taxa judiciara si nu intimatul indiferent daca recurentul benecifiaza de ajutor public judiciar .

Exista si posibilitatea respingerii cererii de acordare a ajutorului public judiciar .. acesta este acordat pentru :
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Intampinare Flavian Mitrac Flavian Mitrac Buna ziua! In cazul in care sunt de acord cu pretentia dedusa judecatii formulez intampinare prin care specific faptul ca sunt de acord si ca nu am nicio ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg hotararea VikBemBem VikBemBem Buna ziua. ------------- In actiunea civila am cerut \\"cu cheltuieli de judecata\'\' [b] * Cum pot deduce din aceasta hotarare daca \'\'cheltuielile mele ... (vezi toată discuția)
Veniturile petitionarului ioanandrei ioanandrei Daca o persoana fizica initiatoarea unei ACTIUNI in INSTANTA , in calitate de RECLAMANTA ,actiune care dureaza de 5 ani ,A SUSTINUT FINANCIAR aceasta actiune ... (vezi toată discuția)