avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Incompatibilitati profesie de mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Incompatibilitati profesie de mediator

Buna ziua
As vrea sa va intreb daca exista incompatibilitate intre profesia de politist si cea de mediator in special ca urmare a schimbarii recente a statutului politistului.
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Harvey01, utilizator
Din punctul meu de vedere, daca activitatea de mediere nu intra in conflict cu atributiile fisei de post, eu cred ca puteti profesa. De curand (2 noiembrie) a fost trimisa catre ANI, o adresa a sindicatului ProLex, prin care se solicita lamuriri si in privinta incompatibilitatii cu profesia de mediator. Odata cu primirea raspunsului, vom sti exact, care este punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate.
Fiind politist in activitate, sunteti incompatibil cu profesia de mediator. Daca sunteti deja autorizat, puteti profesa doar dupa incetarea relatiilor de munca cu Ministerul Administratiei si Internelor.
La data prezenta sunt multi politisti care au urmat cursurile de formare ca mediator, dar nu pot profesa pentru ca sunt in activitate, sunt incompatibili.
buna ziua
as dori sa intreb daca exista incompatibilitate intre profesia de simplu functionar public
( achiztii publice) in administratie publica locala si profesia de mediator.Pot sa infiintez un birou individual de mediator fara sa am probleme?
Avand in vedere ca trebuie sa tineti cont de articolele mentionate mai jos, din Legea nr. 161/2003, puteti infiinta PFA-ul (pt biroul de mediator) atata timp cat nu exista conflict de interese si activitatea depusa ca si mediator, nu este incompatibila cu atributiile specificate in fisa de post a functionarului public.


Art. 79 - Conflictul de interese privind funcţionarii publici
(1) funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial;
b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.
(2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcţionarul public în cauză, va desemna un alt funcţionar public, care are aceeaşi pregătire şi nivel de experienţă.
(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.


Art. 96 - Incompatibilităţi privind funcţionarii publici
(1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.
(2) În situaţia funcţionarilor publici care desfăşoară activităţile prevăzute la alin. (1), documentele care alcătuiesc dosarul profesional sunt gestionate de către autoritatea sau instituţia publică la care aceştia sunt numiţi.
Va rog sa ne impartasiti si noua punctul de vedere al ANI,in privinta (in)existentei incompatibilitatilor in exercitarea profesiei de mediator,cand veti intra in posesia raspunsului institutiei abilitate, mai sus amintite.
Multumesc!
L.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
Laura Vilsan, Mediator

Alte discuții în legătură

Medierea si functionarii publici cu statut special LazarGheorghe LazarGheorghe Functionarii publici cu statut special pot profesa in timpul liber medierea ? (vezi toată discuția)
Consilier juridic, sotul persoanei fizice autorizate dan_co dan_co Buna ziua. Prin Legea nr. 4/2014 se completeaza OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate vasea_13 vasea_13 Vreau sa stiu daca exista vreo situatie de incompatibilitate atunci cand 2 soti ocupa in aceeasi comuna functiile de primar si director de scoala (vezi toată discuția)