avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Terminare concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Terminare concediu de crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari, si anume:
- sunt in concediu crestere copil pentru 1 an de zile; acesta se incheie cand copilul implineste 1 an sau cand se implineste 1 an de cand am intrat in concediu?
- daca firma la care am lucrat a intrat in faliment, iar pana in prezent nu am reusit sa ma angajez in alta parte, imi pot depune actele pentru somaj? care ar fi acestea?

Multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 6 Noiembrie 2012
1. CCC va inceta la data implinirii de catre copil a varstei de 1 an. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an.

2. Exista decizie de intrare in faliment a societatii?
Da, firma a intrat in faliment in ianuarie 2012
1. - Ultima zi pentru concediul pentru crestere copil (CCC) este aceea in care copilul implineste 1 an.
- In ziua urmatoare inceteaza plata indemnizatiei pentru CCC si trebuie sa reluati activitatea.

2. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

3. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

4. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

5. - Daca firma este in insolventa sau s-a declansat procedura de faliment atunci este numit un lichidator judiciar care se ocupa si de problemele de personal ale firmei.
- In acest caz toate demersurile pe care le-am spus mai sus le adresati lichidatorului judiciar.
- In aceasta situatie preavizul va fi de 15 zile lucratoare.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru informatii. singurele documente primite de la firma ce se ocupa de insolventa au fost fisa fiscala 2011 si o adeverinta ce s-a eliberat pentru stabilirea vechimii in campul muncii si in care este mentionat ca, pe perioada executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii: incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca...
1. Trebuie sa va mai dea:
- un exemplar din decizia de incetare a CIM;
- adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

2. Daca nu vi le da faceti o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Reintoarcere la serviciu din concediu de maternitate - firma ce va intra in faliment ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pentru un an de zile. Pe 1 martie 2013 ar trebuie sa ma intorc la serviciu. Exista dorinta ca ... (vezi toată discuția)
Din concediu crestere copil in somaj vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog sa -mi spuna si mie cineva daca din concediu pentru crestere copil pot sa trec in somaj fara a mai fi angajata , daca pe 14 implineste ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic dana-iulia dana-iulia Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: pe data de 18.02.2013 mi se termina concediul de crestere copil, iar firma la care am lucrat a intrat in insolventa ... (vezi toată discuția)